П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГроші«Дайте жити або допоможіть померти»

«Дайте жити або допоможіть померти»

Этот материал также доступен на русском языке
Такою фразою Наталія Коломейко з міста Вишгород (Київська область) закликає владу не мучити пенсіонерів.

Газета «На пенсії», як і однойменний сайт, завжди в гущі подій: розповідає пенсіонерам про зміни у законодавстві, відповідає на запитання читачів і, звичайно ж, порушує різні проблеми. Одна з таких – право на субсидію за наявності депозиту. На сторінці сайту в «Фейсбуці», де була розміщена ця інформація, нас зачепив коментар Наталії Коломейко (нік Hatal). По суті, це звернення до чинної влади, і ми вирішили опублікувати його на сторінках нашої газети в надії на те, що його помітять «там» і вживуть заходів.

Пенсіонери на межі виживання

«Не знаю, куди звертатися, щоб бути почутою… Питання – про нові правила надання субсидій. Постановою Кабміну з травня 2021 року позбавили субсидії тих, у кого депозит понад 100 тисяч гривень. При цьому пересічним пенсіонерам встановлюють пенсії в 2000-4000 гривень, на які неможливо прожити, а тим більше лікуватися. (У літніх людей, практично у всіх, проблеми зі здоров’ям, а безкоштовного нічого немає. Вирвати зуб коштує 400-600 гривень. Що вже говорити про серйозніші захворювання?)

Тепер ще відбирають у літніх людей накопичені роками заощадження. Якщо раніше у них була можливість хоч якось зі своїх накопичень купувати ліки, оплачувати обстеження, операції, то в недалекому майбутньому все буде витрачено на погашення боргів за комуналку, коли люди похилого віку отримають свої заощадження після закінчення терміну депозиту. І змінити нічого не можна: якщо депозит оформлений на рік, банк раніше призначеного терміну гроші не поверне.

Як в такій ситуації оплачувати комунальні послуги та виживати на пенсію  в 2000-4000 гривень? Позбавляючи старих можливості мати заощадження, їх прирікають на суїцид… Знаю двох пенсіонерів, які через безвихідь нещодавно намагалися піти з життя. Ще одна знайома готова віддати єдине житло тому, хто допоможе їй тихо і швидко піти з життя, бо виживання неможливе. І таких зневірених насправді багато.

Будь ласка, доки не почався опалювальний сезон, продумайте і дайте можливість людям похилого віку з депозитами отримувати субсидії, звільніть ваші жорсткі й недостатньо продумані заходи.

Якщо влада не має бажання створювати умови для виживання обтяжливим старикам, чи не краще дати їм можливість гідно і без страждань піти з життя, створивши службу евтаназії?»

На відсотках не розбагатієш

Коментар безапеляційний. А головне – достовірно відображає життя, а точніше, виживання українських пенсіонерів. Щоб переконатися, що це дійсно так, зробимо прості математичні розрахунки.

Приклад. У пенсіонера Н. на депозиті – 120 тисяч гривень, які він поклав у банк під 10% річних. Як відсотки він за рік отримує 12 тисяч гривень, тобто одну тисячу гривень на місяць.

Що дає ця додаткова тисяча гривень? Нічого. Без субсидії за комуналку в опалювальний період доведеться віддати в середньому дві-дві з половиною тисячі гривень (навіть від пенсії в чотири тисячі гривень мало що залишиться, а якщо пенсія і того менша?). І це тільки, якщо пенсіонер проживає у невеличкій квартирі. А якщо треба платити за індивідуальне опалення в будинку?.. Наприклад, за споживання газу нарахують не одну і не дві тисячі. Є на що шикувати?

А тепер обрисуємо позиції причетних до цієї проблеми установ і пошукаємо шляхи виходу з, по суті, убивчої ситуації.

ПОЗИЦІЯ УПРАВЛІНЬ СОЦЗАХИСТУ. На момент звернення по субсидію заявник повинен вказати в декларації суму депозиту. Якщо вона більша за 100 тисяч гривень – звертатися не має сенсу. Людині просто відмовлять у державній допомозі.

ПРАВИЛА БАНКІВ. Умови, за якими гроші вносяться на депозитний вклад, можуть бути різними і вони прописані в договорі. Як правило, депозити відкриваються на певний термін, і що більший термін, то вища прибутковість депозиту. Але якщо дострокове зняття вкладу договором не передбачено, клієнт ніяк не може забрати гроші раніше певної дати. При такому розкладі в цьому опалювальному сезоні можна легко втратити право на субсидію.

ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ СИТУАЦІЇ. Розв’язати проблему, про яку напевно не замислювалися автори змін, можна. Зробити це необхідно теж на законодавчому рівні: як написала Наталія Коломейко, «послабте ваші жорсткі й недостатньо продумані заходи». Як варіант, можна встановити перехідний період і не застосовувати в цей час нові норми до депозитів, відкритих або подовжених до 1 травня 2021 року. Тоді у людей була б можливість з часом зменшити суму вкладу і вже зараз отримати право на допомогу держави. Це питання виживання для тисяч пенсіонерів, де економія на субсидії недоречна і негуманна.

***

Власники депозитів стали заручниками ситуації, не підозрюючи про такий поворот подій. У цивілізованій державі в подібних випадках прийнято відстоювати свої права в судах. З огляду на «нестиковку», наші суди, можливо, стали б на бік людей, створивши прецедент для всіх справ такого роду. Але чи треба йти такими заплутаними стежками? Простіше доопрацювати документ і не знущатися над людьми, чиї доходи, не в приклад чиновникам, далекі від мільйонних.

Важливо знати

Якщо у подружжя є окремі банківські рахунки, на яких розміщено депозити, і кожен з них менший за 100 тисяч, право на субсидію зберігається. Наприклад, на рахунку дружини сума становить 50 тисяч гривень, на рахунку чоловіка – 75 тисяч гривень. Загальна сума депозитів складає 125 тисяч гривень. В такому випадку житлова субсидія призначається, оскільки кожен з членів домогосподарства окремо має суму депозиту, що не перевищує дозволеної законодавством норми.

Раніше опубліковано: Депозит і субсидія: чи можна розв’язати проблему? 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні