Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЧим та як заманюють туристів у Європі?

Чим та як заманюють туристів у Європі?

Этот материал также доступен на русском языке
Туристичний бізнес в Україні активно розвивається – адже це працює не лише на популярність країни у світі, але й приносить непоганий дохід. І зацікавлення у туристів викликають не лише храми та старі будівлі.
  • 27 вересня – Всесвітній день туризму

Наприклад, у Європі постійно оновлюють перелік туристичних об’єктів, до якого потрапляють найнесподіваніші місця. Наприклад, промислові підприємства. Цей напрям у туризмі називається індустріальним, або промисловим. У нашій країні цікавих і видовищних виробництв не менше, але поки що не всі усвідомили користь такого виду туризму.

«Бентлі»: точність як в аптеці

Де: місто Крю, Велика Британія

Тут відвідувачам показують, як працюють усі, хто має стосунок до виробництва легендарних машин «Бентлі»: машинобудівники, програмісти, фахівці з фарбування, обробки та складання автомобілів.

Екскурсанти можуть побачити всі етапи виробництва – наприклад, як вручну виготовляють деталі для ексклюзивних машин. На підприємстві працюють унікальні фахівці, які при зварюванні здатні забезпечити абсолютну точність стикування частин кузова. Похибка всього на міліметр тут вважається браком. Кермо обшивають бичачою шкірою вручну, а дерев’яні деталі лакують у п’ять шарів, в потім три дні запікають у печі. Клієнт може замовити все що йому заманеться, і майстри виконають його замовлення. Екскурсії на виробництво безкоштовні – власники впевнені, що реклама дорожча за будь-які гроші.

Сир чеддер: відстань має значення

Де: село Чеддер, Велика Британія

Тут екскурсанти можуть побачити всі етапи виробництва знаменитого сиру. Чеддер стали варити ще у XII столітті, і назву він здобув по імені села, де винайшли його рецепт. На околиці села розташовані печери з ідеальною вологістю і температурою для визрівання саме цього сорту сиру. Вважається, що справжній сир чеддер може бути вироблений не далі ніж за 50 кілометрів від знаменитого кафедрального собору у графстві Сомерсет. Усе, що робиться в інших місцях, підробка. Досі в англійських сироварнях при виготовленні чеддеру використовують середньовічні технології та рецепти, а сам сир роблять вручну. Визріває він, як і раніше, в печерах. Тут можна купити справжній чеддер і порівняти його з тим, що виробляють далеко від собору.

Літак «Аеробус»: не знімати

Де: Гамбург, Німеччина (є заводи у Франції, Китаї, США)

Тут виробляють пасажирські, вантажні та військово-транспортні літаки під маркою Airbus («Аеробус»). Екскурсії на виробництво тривають понад дві години, і витримують їх найстійкіші. Адже весь час, відведений на екскурсію, туристи проводять на ногах, і повернутися назад до завершення програми не можна. Натомість працівники користуються спеціальними автобусами, а між «ближніми» цехами переміщаються на велосипедах.

На території заводу заборонена фото- і відеозйомка, а також увімкнені телефони. Але до цих заходів дирекція вдається не тому що боїться шпигунства. Просто до Інтернету стали потрапляти неякісні фотографії високотехнологічних складальних ліній, деталей і вузлів, що образливо для всесвітньо відомої авіабудівної компанії.

Фабрика «Ріттер Спорт»: практичний квадрат

Де: Штутгарт, Німеччина

Цей шоколад знають у багатьох країнах світу – квадратна плитка, поділена на 16 частин. Її форму обігрує рекламний слоган: «Якість у квадраті». Підприємство відкрилося 1912 року, і невдовзі його власники вирішили змінити форму плитки, зробивши її квадратною. Така форма дозволяла носити її в кишені спортивної куртки, при цьому плитка не ламалася і мала стандартну вагу.

Зараз фабрика випускає шоколад «Ріттер Спорт» 56 сортів. При заводі є шоколадна виставка та майстерня, де відвідувачам демонструють усі тонкощі виробництва шоколаду. Охочі навіть можуть спробувати зварити власний шоколад і придумати до нього дизайн обгортки.

Шахта «Величка»: тільки з дозволу короля

Де: місто Величка, Польща

Соляні копальні пролягли на 300 км, але туристичний маршрут не перевищує трьох кілометрів. Протягом усього маршруту в соляних скелях вирито величезні печери, а внутрішні переходи скидаються на вулиці міста.

 

Показувати шахту почали ще у XV столітті. У той час сюди могли потрапити тільки привілейовані особи, і то з дозволу короля. На початку минулого століття сюди пускали не більше 100 екскурсантів одночасно, а при вході їх зустрічав гірський оркестр. Зараз туристичні маршрути включають близько двадцяти різних печер і навіть каплиць, розташованих у соляній шахті.

***

Туристичні маршрути України

В Україні також з’являються цікаві промислові й гастрономічні туристичні маршрути, які не поступаються європейським.

ПРОМИСЛОВИЙ ТУРИЗМ. Тури по сольових шахтах у Соледарі (Донецька область). Тут туристам розкажуть і покажуть, як працювали стародавні соляні промисли, де добували і випарювали сіль. У Кривому Розі (Дніпропетровська область) запропонують відвідати чинні та вже відпрацьовані кар’єри, а також занедбані штольні ХІХ століття. Популярним в останній час є і відвідування двох полишених міст – Прип’ять і Чорнобиль (Київська область), де можна подивитися з певної відстані на саму станцію, рудий ліс і обстежити полишені села.

ГАСТРОТУРИ. Активно розвивається і гастрономічний напрям – у Закарпатті гостям пропонують дегустаційні програми, під час яких можна не лише дізнатися, як виробляють знамениті вина і національні страви, а й скуштувати їх.

Дуже популярним є схожий проект в Одеській області. Він називається «Дорога вина і смаку Бессарабії». Особливістю маршруту є не лише дегустаційна частина, але й відвідування фермерських господарств і природних об’єктів – Дунайського біосферного заповідника та національного парку «Тузлівські лиман», а також садиби сільського туризму – Фрумушика-Нова. Популярним гастротуризм є також у Полтаві та Житомирі. Сюди їдуть, щоб скуштувати особливих страв регіонів: галушки і деруни.

«Серіальний туризм»

У Туреччині, яка посідає друге місце у світі з експорту телесеріалів, вирішили розвивати «серіальний туризм». Тепер режисери для популяризації країни повинні приділяти більше уваги природі та культурі Туреччини. Передбачається, що це допоможе збільшити туристичний потік і бажання гостей ознайомитися з місцевими пам’ятками. Крім того, іноземні режисери, які побажали зняти кіно в Туреччині, будуть користуватися певними пільгами. До речі, перші зрушення в цьому напрямі вже є: арабські туристи стали частіше відвідувати турецькі міста, щоб побачити місця з улюблених серіалів.

Фото з відкритих джерел.

Раніше опубліковано: Антарктична станція «Академік Вернадський»: історія створення, цікаві факти

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні