П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіАнтарктична станція «Академік Вернадський»: історія створення, цікаві факти

Антарктична станція «Академік Вернадський»: історія створення, цікаві факти

Этот материал также доступен на русском языке
У лютому антарктичній станції «Академік Вернадський» виповнюється 25 років. Вона розташована на острові Галіндез біля західного узбережжя Антарктиди і поки що є єдиною українською антарктичною станцією.

Станцію Україні передали англійці

У 1937 році англійці заснували в Антарктиді в якості наукової бази станцію, що здобула назву «Фарадей». Через півстоліття Британія запропонувала передати свою станцію одніq sз країн, які не вели дослідження на Південному полюсі. У лютому 1996 року рішення було ухвалено на користь України, яка придбала антарктичну базу за символічну ціну в один фунт стерлінгів.

Наша країна долучилася до Антарктичного договору, і через рік у складі Академії наук Украини з’явився Центр антарктичних досліджень. Невдовзі на станцію вирушили перші українські вчені для участі у спільній британсько-украинській експедиції. Заразом вони вивчили роботу всіх систем складного організму станції.

Після цього «Фарадей» перейменували, назвавши на честь академіка Володимира Вернадського, який був одним із засновників і першим президентом Академії наук України. Зараз на станції дбайливо зберігається список всіх учасників тієї першої антарктичної експедиції.

Наприкінці 2014 року, коли у країни почалися фінансові та політичні проблеми, робота українських дослідників опинилася під загрозою. Однак для станції все закінчилося благополучно, і зараз вона продовжує свою роботу.

Навесні почнеться нова експедиція

Дослідження, які ведуться на «Академіку Вернадському», проходять у межах Меморандуму про передання станції «Фарадей» Україні і входять до державної програми досліджень в Антарктиді. Ці дослідження розраховують проводити до 2023 року, а в перспективі – до 2030 року.

До комплексу споруд станції входять аерологічний павільйон і водночас гараж для снігоходів, лабораторії, модулі з магнітометрами, столярна майстерня, склад обладнання і запасу продуктів, а також невеликий будиночок аварійної бази – будинок Расмуссена. Працівники станції «Академік Вернадський» проводять дослідження в різних галузях науки – геологічні, геокосмічні, океанографічні, біологічні та медичні. До речі, географічно станція розташована просто під так званою озоновою дірою, яку тут також інтенсивно вивчають. Тому тут сонячне випромінювання дуже активне і полярникам доводиться постійно використовувати захисні креми від засмаги та окуляри.

Щороку Національний антарктичний науковий центр України добирає 11-12 осіб для експедиції на станцію, але під час зміни команди там іноді працюють до 24 осіб. До складу команди входять вчені, лікар, кухар, дизеліст-електрик, системний механік і системний адміністратор зв’язку. Тривалість роботи групи становить один рік.

У вересні було оголошено конкурс з добору команди до 26-ї української антарктичної експедиції, яка почнеться у квітні цього року. Жодних гендерних обмежень для добору немає – до складу команди можуть входити як чоловіки, так і жінки. Однак востаннє раз представниці слабкої статі брали участь в експедиції понад 20 років тому. Серед них були геофізик, два метеоролога і кухар.

Фірмена «вернадівка» та пам’ятна монета

Однією з цікавинок станції став бар «Фарадей», який збудували ще британські теслі. Їх відправили сюди для ремонту пірсу, однак у них залишилася «зайва» деревина. Теслі вирішили зробити подарунок вченим: збудували з неї паб в англійському стилі і навіть вручну вистругали всі меблі. Після передання станції Україні до неї перейшов також і бар. Назва його залишили колишньою – «Фарадей», сьогодні цей бар вважається найпівденнішим у світі.

Усередині бару всього три столики і сім місць біля барної стійки. У стільницю стійки вмонтована пам’ятна монета в один фунт стерлінгів – саме за таку ціну була придбана станція. Серед напоїв, які подають у барі, одним із найпопулярніших стала «вернадівка», створена за фірмовим рецептом дослідників. Готують її на саморобному самогонному апараті.

Всіх жінок, які потрапляють до бару, напоями частують безкоштовно, але натомість вони повинні подарувати барменові який-небудь предмет свого туалету. Колекція жіночих дрібничок вивішена за стійкою бару. Також тут можна побачити колекцію сувенірів, яку поповнюють експонатами туристи з усього світу. У барі можна пограти на більярді, в дартс, подивитися колекцію старовинних фотографій і особисті речі моряків, що побували в цих місцях.

На станції є церква і музей

Навесні 2011 року на станції «Академік Вернадський» з’явилася власна православна церква – каплиця святого князя Володимира. А на сусідньому острові Вінтер, за кілометр від станції, розташований музей, експонати якого розповідають історію британського освоєння Антарктиди і самої станції «Фарадей».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні