Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаДачаГоловні заборони на овочевих грядках

Головні заборони на овочевих грядках

Этот материал также доступен на русском языке
Коли йдеться про вирощування тієї чи іншої культури, є багато рекомендацій щодо того, як і коли слід робити те чи інше. Тобто до яких заходів потрібно вдаватися, щоб виростити врожай.

Водночас дуже рідко можна прочитати про те, чого не потрібно або взагалі не можна робити. Тим часом такі застереження також дуже важливі.

Взяти хоча б мінеральні добрива, що містять хлор. Більшість овочевих культур не терплять хлору, тому такі добрива не можна вносити під перці, огірки, гарбузи, кабачки, дині, квасолю. Навіть органіку слід застосовувати вкрай обмежено. Свіжий гній не вносять під ті ж овочі. Інакше рівень накопичення нітратів стане дуже високим, а у рослин знизиться опірність до хвороб і шкідників. І смак варених овочів буде поганий.

Часто говорять про недопустимість перевищення норм при внесенні мінеральних добрив. Але варто відзначити, що і надлишок органіки також шкодить рослинам. Наприклад, надмірна кількість золи у ґрунті переводить елементи живлення в малодоступну для рослин форму. Тоді як компост можна вносити без обмежень. Не рекомендується вносити вапно, доломітове борошно навесні перед саджанням кабачків, гарбузів, динь, томатів, огірків, селери, перцю, пастернаку, петрушки, брюссельської капусти. Ці овочі не переживуть вапнування.

Не можна висівати теплолюбні культури раніше, ніж ґрунт прогріється до значень, необхідних для тієї чи іншої овочевої культури.

В жодному разі не можна поливати холодною водою теплолюбні культури: огірки, кабачки, томати, дині, кавуни, гарбузи, патисони, перці, баклажани. У цих рослин після поливання холодною водою відмирають корені. І овочі перестають рости, загнивають і гинуть. Особливо гостро на таке поливання реагують дині та огірки. Погано позначається поливання холодною водою і на капусті. Хоча вона й належить до холодостійких культур.

Раніше ми розповідали, чому варто вводити цитрусові в раціон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні