П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому дерево плаче: три способи лікування гомозу

Чому дерево плаче: три способи лікування гомозу

Этот материал также доступен на русском языке
Влітку абрикоси, сливи, вишні починають «плакати» - з гілок і розвилок випливає липка густа рідина, яка згодом твердне. Це неінфекційне захворювання (гомоз, або глеєтеча) поширене на всіх кісточкових.

Проявляється зазвичай на рослинах, які постраждали після несприятливої ​​зимівлі, або на уражених грибними хворобами (клястероспоріозом, моніліозом), особливо часто на ділянках з кислим і дуже зволоженим ґрунтом, а також після застосування високих доз добрив в умовах підвищеної вологості.

Глеєтеча дуже послаблює дерева і знижує їхню продуктивність, при хронічній формі може викликати відмирання окремих гілок, а згодом – загибель всього дерева. Слід ретельно заліковувати рани, які виділяють глей.

Для цього їх зачищають до здорової тканини з захопленням 1-2 см, дезінфікують 3-процентним мідним або залізним купоросом і обробляють садовою замазкою. Є й інший спосіб лікування гомозу.

Уражену частину кори обережно зчищають садовим ножем, не зачіпаючи деревини. Смолу також видаляють. Потім промивають 3-процентним розчином мідного купоросу, а через два-три дні замазують пастою (одна частина мідного купоросу на чотири частини гашеного або дві частини негашеного вапна і 12 частин води).

Лікувати рани, з яких тече глей, можна і народним способом. Після зачищання їх дезінфікують 1-процентним розчином мідного купоросу, потім два-три рази з інтервалом 5-10 хвилин (у міру висихання) натирають свіжим листям щавлю і замазують садовим варом або нігроловою замазкою (70% нігролу і 30% добре просіяної пічної золи).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що фермер із Прикарпаття вирощує 15 сортів лохини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні