П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧим небезпечні слимаки для людини?

Чим небезпечні слимаки для людини?

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен з нас стикався зі слимаками на ділянці. Вони псують урожай, об'їдають декоративні рослини, одне слово - шкодять усьому, що росте на дачах. Але є ще одна обставина. Слимаки можуть розносити паразитів, і ця проблема має далекосяжніші наслідки.

Збираючи ягоди на ділянці, нам складно втриматися, щоб їх не скуштувати, властиво, немиті. Вдома ми вже миємо зібраний урожай. Але, на жаль, водні процедури зовсім не гарантують, що всі черевоногі будуть змиті, що вже говорити про залишений ними на ягодах слиз. Не можна не згадати і про пташиний послід, який може впасти з неба куди завгодно. При простому митті все це складно видалити, потрібно замочувати фрукти, ягоди, овочі в солі або використовувати інші дієві методи дезінфекції.

Вся справа в тому, що слимаки і равлики часто є переносниками трьох видів паразитів – Leucochloridium, Angiostrongylus vasorum і щурячого ціп’яка.

Чи варто людині боятися Leucochloridium paradoxum? Що буде, якщо, нічого не підозрюючи, дачник недостатньо ретельно промиє зірваний овоч, лист салату або ягоду, по яких повзали равлики? Боятися не треба. Цей вид паразита до людей байдужий, його чекає неминуча загибель в нашій травній системі.

Що стосується Angiostrongylus vasorum, то цей черв’як вражає собак і може призводити до їх загибелі. Личинки часто поширюються проміжними господарями – сухопутними молюсками, які контактували з фекаліями заражених тварин. Зараження відбувається через слиз, зокрема випадково залишений на їжі домашнього вихованця. Проникнувши всередину, личинки швидко мігрують у серце, де починають стрімко розвиватися й інтенсивно розмножуватися.

Основна ознака – утруднене дихання, характерні покашлювання, які з часом посилюються.

А от щурячий ціп’як може нашкодити і людині. Вся справа в тому, що разом зі слизом равликів і слимаків, який містить частинки фекалій заражених мишей і щурів, ці стрічкові гельмінти потрапляють як в основних господарів, щурів і мишей, так і в факультативних. В якості останніх можуть бути кішки, собаки, і рідше – людина. Наслідки дуже сумні.

Багато хто може заперечити, що, мовляв, наші бабусі й дідусі їли все, що знаходили в саду, причому не тільки на деревах, а й на землі, і були здорові. Часи змінюються, імунна система зазнає змін і те, що не завдавало шкоди 100 років тому, сьогодні може ґрунтовно похитнути здоров’я.

Потрапивши в організм людини, паразити можуть роками не даватися взнаки, але рано чи пізно вони все одно проявляться, і наслідки можуть бути дуже сумними.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи буде картопля в дефіциті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні