Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатТварина сусідів залізла на город: як стягнути з господаря збитки за зіпсований...

Тварина сусідів залізла на город: як стягнути з господаря збитки за зіпсований врожай

Этот материал также доступен на русском языке
Трапляються випадки, коли на межу сусіда зайде корова, коза або залетять свійські птахи: поклюють чи потопчуть саджанці, або зіпсують недозрілий врожай. Господарі городу обурені. Чи можна компенсувати збитки?

 Яким може бути відшкодування?

Будь-яка праця цінна, тим більше – на городі. А якщо ще вкладено гроші в насіння, саджанці та добрива, то втратити врожай дуже прикро. Що робити? Господарі мають діяти в такий спосіб.

  1. Зафіксувати збитки. Можете сфотографувати город (або поле), або зняти на відео пошкодження саджанців або плодів. При можливості порахуйте зламані саджанці або плоди.
  2. Запросити інших сусідів, родичів, які зможуть побачити пошкодження і засвідчити це в суді.
  3. Можна звернутися до сільської (міської) ради із заявою про створення комісії щодо обстеження земельної ділянки. Запросіть їх зафіксувати те, що ви побачили на городі.
  4. Можна звернутися з заявою до поліції, оскільки недбальство господарів свійських тварин стало причиною того, що вони пошкодили ваш город.

Власник свійських тварин (або птахів) зобов’язаний відшкодувати вам збитки.

Як підготуватися до суду?

Для того щоб правильно порахувати збитки, зверніться до міської (районної) ради, щоб вам надали довідку щодо вартості насіння, саджанців, плодів (з відділу статистики). Додатково можете звернутися до експерта, щоб було оглянуто город і враховано збитки від площі посівів культур (помідорів, кукурудзи, буряків, картоплі), якщо мали місце зламані дерева, паркани. Можете також звернутися до адміністрації ринку, магазину, щоб вам дали довідку про вартість саджанців, продукції.

Якщо добровільно сусід не бажає відшкодовувати збитки, звертайтеся до суду.

Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Позовну заяву можна скласти з юристом або самостійно в довільній формі, викладаючи усі події послідовно. Обов’язково надайте до суду копії особистих документів, документи на власність земельної ділянки. Також до позовної заяви докладіть відео, де буде зафіксовано порушення, фото, інші докази, які вважаєте потрібними для розгляду справи.

Якщо сусіди, які завдали вам збитків, спричиняють ще і моральні страждання – ображають, конфліктують, обов’язково вкажіть про це в позовній заяві. І якщо у вас є підтвердження того, що ви лікувалися після того, як тварини пошкодили вам город, можете додати усі чеки, рецепти, обстеження, щоб довести моральну шкоду.

Окрім позовної заяви, можете до суду подати клопотання про виклик свідків, які зможуть підтвердити побачене. Понесені судові витрати можете покласти на сусіда – відповідача по справі.

Якщо врожай вирощували для продажу

Якщо мала місце запланована вигода, скажімо, продаж овочів або фруктів, порахуйте збитки, наприклад:

  • з вартості відра (кілограма) плодів;
  • з вартості качана, якщо була зламана кукурудза, скажімо, якби ви її продавали вареною;
  • якщо ви переробляєте плоди на сік, напишіть вартість соку, якщо ви його продавали, або ринкову вартість;
  • якщо у вас бахча, обов’язково проведіть експертизу з обстеження поля, щоб порахувати врожайність та розмір пошкоджених плодів.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті