Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКишковий грип: перші симптоми та лікування

Кишковий грип: перші симптоми та лікування

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас після обіду в придорожньому кафе або пірнання в дачній річці прихопив живіт і почалося блювання - це типові симптоми гастроентериту, який вважається хворобою брудних рук. Що являє собою ця недуга, пояснила гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії дніпровської міськлікарні №9 Лариса Припиченко.

Хто в групі ризику?

Гастроентерит – це запальне захворювання, що зачіпає слизову оболонку шлунка і кишечника. У більшості випадків розвиток гастроентериту викликає інфекція (вірусна або бактеріальна). Найчастіше хвороба протікає гостро, але може набувати і хронічної форми.

Гастроентерит дуже поширений, на нього страждають і діти, і дорослі. Іноді через гострий перебіг та інфекційну природу захворювання також називають шлунковим або кишковим грипом. Вірусний гастроентерит, як і грип, дуже заразний і здатний передаватися від людини до людини. Інші шляхи передачі хвороби – через забруднені харчові продукти і воду.

У групі ризику – люди зі зниженим імунітетом і хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також затяті мандрівники.

Причини проблеми

Основною причиною запалення виступають збудники інфекційних хвороб (віруси і бактерії): ротавірус, аденовірус, норовірус, кишкова паличка, сальмонела, шигелла тощо. Спровокувати розвиток гастроентериту здатні і паразити: кишкові лямблії, дизентерійні амеби, криптоспоридії.

Причиною хвороби може стати харчова токсикоінфекція – отруєння токсинами, що утворилися в процесі життєдіяльності бактерій (при вживанні несвіжих або неправильно приготованих продуктів). Іноді гастроентерит розвивається в результаті тривалого вживання деяких ліків (наприклад, нестероїдних протизапальних препаратів), хіміотерапії, впливу на організм важких металів, кислот або лугів.

Додаткові причини виникнення запалення – неправильний режим харчування, харчова алергія або непереносимість окремих продуктів, недотримання правил особистої гігієни. У деяких випадках гастроентерит виступає супутнім симптомом іншого захворювання (наприклад, хвороби Крона).

Викликати запальний процес в шлунково-кишковому тракті здатний також сильний або хронічний стрес.

Тривожні симптоми

Інкубаційний період гастроентериту – від декількох годин до трьох діб. Його характерні симптоми – це нудота, блювання, діарея, переймоподібні болі та важкість у животі, метеоризм. Зазвичай запалення також супроводжується загальною слабкістю, підвищеною стомлюваністю, відсутністю апетиту.

 

Іноді пацієнта може турбувати підвищення температури тіла, головний або м’язовий біль, запаморочення. У важких випадках спостерігаються непритомність, судоми.

При цьому бактеріальний гастроентерит зазвичай протікає важче і лікується довше, ніж вірусний.

Симптоматика хронічної форми, що розвивається в результаті невилікуваного гострого запалення, виражена не так яскраво, періоди загострення чергуються з ремісією.

Діагностика та лікування

При появі симптомів гастроентериту потрібно звернутися до сімейного лікаря або гастроентеролога. Спеціаліст проведе огляд (при промацуванні живота зазвичай виявляються роздуті петлі кишечника) і направить на необхідні дослідження: аналізи крові та калу.

Важливо виявити причину і збудника захворювання – від цього залежить схема лікування. В основному терапія спрямована на усунення симптомів. При неускладнених вірусних гастроентеритах досить рясного пиття (звичайна вода і сольові розчини – регідрон, ораліт), дотримання дієти, в першу добу також рекомендовано постільний режим. Якщо захворювання викликали бактерії, може знадобитися вживання антибіотиків. Також призначаються антидиарейні засоби, сорбенти, ферменти, препарати, що зменшують подразнення слизової оболонки.

Тривалість хвороби залежить від збудника та інших чинників, але в середньому не перевищує тижні.

Прості правила збережуть здоров’я

Щоб звести до мінімуму ризик розвитку гастроентериту, потрібно дотримуватися режиму харчування і правил особистої гігієни. Також важливо ретельно мити овочі та фрукти, піддавати достатній термообробці м’ясо, рибу, яйця і домашнє молоко, пити лише кип’ячену або мінеральну воду, не вживати продукти з терміном придатності, що закінчується, не їсти в неперевірених місцях громадського харчування.

Ірина Лебединець

Раніше ми розповідали, як позбутися лупи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні