П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися лупи?

Як позбутися лупи?

Этот материал также доступен на русском языке
«У мене півроку тому з'явилася лупа - через це відчуваю сильний дискомфорт і мені незручно перед оточенням. Пробував розрекламований шампунь від лупи - він не допоміг. Як можна розв'язати мою проблему і в чому може бути причина раптової появи лупи? Юрій Олександрович, м. Черкаси».

На запитання читача відповідає лікарка-косметолог Майя Підтопольна:

– З проблемою лупи сьогодні стикається мало не кожна третя людина у світі. Причини її появи так до кінця і не вивчені – на це можуть впливати багато факторів. Це і захворювання шлунково-кишкового тракту, режим і характер харчування, гормональні збої в організмі, стан вашої нервової системи тощо. Але приблизно в 15-20 відсотках випадків причина лупи – грибкова інфекція шкіри голови.

Якщо встановлено, що причина лупи – грибок, можна розраховувати на хороший ефект протигрибкових засобів у вигляді лікувальних шампунів, які продаються в аптеках. Протигрибкові засоби можна чергувати зі звичайними шампунями проти лупи відомих марок, що містять піритіон цинку.

Лупа майже завжди виникає в тих випадках, коли сальні залози виробляють надмірну кількість шкірного сала, що створює сприятливі умови для життєдіяльності грибків і бактерій. Тому на додаток до протигрибкових шампунів вам потрібні засоби, що містять дьоготь, цинк, сірку, які нормалізують вироблення шкірного сала, відрегулюють обмін речовин в шкірі і нададуть протизапального ефекту.

Якщо лупа виникла на тлі поширеного захворювання шкіри голови – себореї, рекомендується застосування сульсенового мила або пасти, що містять сірку. При «жирній» себореї протирають шкіру спиртовим розчином саліцилової кислоти, при «сухій» – застосовують водні розчини борної або саліцилової кислоти з додаванням невеликої кількості спирту. Лікувальний ефект мають також розчини вітамінів А, Е, С і В2.

Крім того, потрібно відрегулювати обмін речовин і оздоровити раціон. Щоб максимально розвантажити шлунково-кишковий тракт і зменшити навантаження на печінку, обмежте вживання тваринних жирів, ковбас, гострих і пряних страв, алкоголю, кави і шоколаду, випічки, тістечок і продуктів з високим вмістом холестерину.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, до яких серйозних хвороб призводить сидячий спосіб життя.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні