П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіНа щеплення не піду: які обмеження чекають противників вакцинації?

На щеплення не піду: які обмеження чекають противників вакцинації?

Этот материал также доступен на русском языке
З 24 лютого цього року в Україні розпочалася вакцинація проти COVID-19. На початок серпня прищепилося понад 10% населення, з них лише 6,4% людей отримали дві дози.

Уряд замислився над тим, як збільшити відсоток вакцинованих, і звернувся до досвіду інших країн.

Що пропонують у нас?

На думку ряду політиків і медиків, Україна буде змушена впроваджувати обмеження для невакцинованих громадян. Вони можуть торкнутися працівників шкіл, підприємств громадського харчування і водіїв громадського транспорту.

– Аналогічні обмеження логічно впровадити для транспортників, підприємств громадського харчування, комерційних або комунальних структур, працівники яких безпосередньо контактують з населенням. Хворий водій маршрутки інфікує ніяк не менше людей, ніж вчитель, – повідомив глава парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Йдеться про обов’язкову вакцинацію?

Якщо говорити про обов’язкову вакцинацію, то це дуже серйозний крок, на який не всі уряди готові піти. Адже обов’язкову вакцинацію можна трактувати як порушення прав людини. Але, з другого боку, влада зобов’язана піклуватися про своїх громадян. Тому в багатьох країнах тривають переговори з бізнесом і громадськими організаціями.

Наприклад, в США федеральні працівники та підрядники повинні розкрити свій статус вакцинації від COVID-19. В іншому випадку їм доведеться носити на роботі маски, щотижня тестуватися, дотримуватися дистанції та багато іншого. Що стосується чиновників на рівні окремих штатів, то поки що тривають переговори з профспілками. Обговорюють обов’язкове носіння масок або тестування.

В яких країнах вже є обмеження?

КИТАЙ. Дитина не зможе піти до школи у вересні, якщо усю її родину не буде вакциновано. У кількох містах для відвідування громадських місць, включаючи лікарні й супермаркети, людям необхідно пройти вакцинацію.

ФРАНЦІЯ. Тут ввели «паспорти здоров’я», які потрібно пред’являти в транспорті, кафе, ресторанах, лікарнях, торговельних центрах, на фестивалях, концертах та інших масових заходах. Отримати його можуть люди, які пройшли повний курс вакцинації, а також ті, хто перехворів або має негативний тест. Нові правила діють з серпня до середини листопада. З 30 вересня французи будуть перевіряти «паспорти здоров’я» і у дітей з 12 років.

ІТАЛІЯ. «Зелений пропуск» потрібно пред’являти в усіх громадських місцях. На відміну від Франції, пропуск дають вже після першої дози вакцини. Також його отримають ті, хто нещодавно перехворів або здав ПЛР-тест.

ГРЕЦІЯ. Для відвідування кафе, ресторанів, кінотеатрів і театрів необхідно надати доказ – інформацію про вакцинацію або тест. На відкритому повітрі цих обмежень немає.

ІЗРАЇЛЬ. До червня 2021 року без «зеленого паспорта» не дозволяли відвідувати синагоги, театри, ресторани та інші місця масового скупчення людей. Уряд зняв ці обмеження після швидкої вакцинації, яка знизила кількість смертей. Але зараз рівень захворювання знову зростає, тому влада планує повернути обмеження і використання «зелених паспортів».

В яких країнах ще не визначилися?

НІМЕЧЧИНА: обговорюють можливі обмеження для нещеплених.

ЕСТОНІЯ, ЛАТВІЯ І ЛИТВА: розробляють правила відвідування масових заходів і закладів громадського харчування.

ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ: припускають, що восени можуть ввести обмеження.

Андрій Горін

Найвідповідальніші країни

З 30 країн світу, які надали інформацію про вакцинацію, найвищий показник в Об’єднаних Арабських Еміратах. Там вакциновано 80% населення. Понад 60% громадян вакцинувалося в Данії, Іспанії, Канаді.

У більшості держав (22 країни з представлених) щеплено понад 50% жителів. Серед них – Франція, Велика Британія, Італія, Ізраїль, Німеччина, Австрія, Угорщина, Монголія. Підходять до цього показника США і Швеція.

Раніше опубліковано: Як одержати міжнародне посвідчення про вакцинацію від коронавірусу?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні