Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПасовище: як отримати землю для сінокосіння та випасання худоби

Пасовище: як отримати землю для сінокосіння та випасання худоби

Этот материал также доступен на русском языке
Звична для нас картина – коли корівки або кізоньки пасуться в лузі. Але це не завжди законно.

Використання природних рослинних ресурсів для випасання худоби та забезпечення інших потреб тваринництва заборонено, бо може призвести до деградації земель або заважати їх природному відновленню. Щоб не порушувати закон, є порядок отримання земель для сінокосіння та випасання худоби. Що це за порядок?

Шукаємо місце для вигулу худоби

Власники худоби (корів, кіз, овець і т.ін.) мають право взяти в оренду землі як державної, комунальної, так і приватної власності для сінокосіння та випасу своєї худоби. Щоб отримати в оренду земельну ділянку, розташовану в межах населеного пункту, треба звернутися з клопотанням до органу місцевого самоврядування:

– до місцевої ради (якщо питання стосується земель комунальної власності, розташованих у населених пунктах);

до районної держадміністрації (якщо питання стосується земель державної власності за межами населених пунктів);

до головного управління Держгеокадастру в області (якщо питання стосується земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності за межами населених пунктів).

У клопотанні обов’язково треба зазначити орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. Також потрібно додати:

• графічні матеріали, на яких позначається бажане місце розташування земельної ділянки та її розмір;

• письмову згоду землекористувача, завірену нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

• копії документів, що посвідчують особу, яка звернулася з клопотанням, і ідентифікаційний код (довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний термін розглядає клопотання і дає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає обґрунтовану відмову в його наданні. Підставою для відмови може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта встановленим вимогам (наприклад, генеральним планам населених пунктів, іншій містобудівній документації).

Можна організувати громадське пасовище

Відповідно до частини 2 статті 34 Земельного кодексу України, місцева влада може створювати громадські пасовища. Якщо жителі громади вирішать створити спільне пасовище, їм треба звернутися до місцевих рад з відповідною пропозицією. Потім слід провести загальні збори села і оформити протокол зборів.

Якщо сільрада не бажає створювати громадське пасовище, землі пасовищ можуть передаватися фізособам в оренду. Для цього потрібно звернутися до сільської (селищної) ради з заявою про надання в оренду земельної ділянки для сінокосіння або випасання худоби з земель державної або комунальної власності. Договір оренди з сільською (селищною) радою завжди укладається у письмовій формі, реєструється в сільській (селищній) раді та за бажанням може посвідчуватися нотаріально.

Обов’язковою умовою такої угоди буде сплата земельного податку. Що стосується орендної плати, то її розмір зазначається в договорі, але він не може бути менший за 0,3% і більший за 1% нормативної грошової оцінки землі.

За земельну ділянку громадського пасовища, яке перебуває у власності громади, ані земельного податку, ані оренди платити не треба. Водночас місцева рада має право встановити розмір плати з кожного власника худоби (залежно від її кількості та виду), який користується цим громадським пасовищем. Але це вже не плата за землю, а плата за користування.

***

У разі відмови у виділенні земельної ділянки для сінокосіння та випасання худоби, а також у разі незгоди з рішенням місцевих органів влади, житель громади може звернутися по захист своїх прав до суду.

До відома

Земельні ділянки для сінокосіння та випасання худоби надаються лише у тимчасове користування (оренду) і мають використовуватися винятково як сінокіс або пасовище. Переводити такі ділянки в інші види сільськогосподарських угідь, наприклад, у ріллю або багаторічні насадження, заборонено.

Підготовлено з допомогою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області

Раніше повідомлялося: Земля на продаж: документи, ціни, податки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні