П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеДанило Галицький розгромив угорське військо

Данило Галицький розгромив угорське військо

Этот материал также доступен на русском языке
17 серпня 1245 року, 776 років тому, на річці Сян біля міста Ярослава (сьогодні місто у Польщі) відбулася Ярославська битва.

Ця битва відбувалася між військами Галицьких князів Василька і Данила Романовичів за підтримки половців з одного боку і князем Ростиславом Михайловичем Чернігівським у союзі з угорським королем Белою IV, його тестем, і правителем Малої Польщі Болеславом Сором’язливим, його швагром, а також з частиною галицького боярства – з іншого боку.

У плині битви влітку 1245 року угорським королем Белою IV з польськими військами було взято річку Перемишль і розпочато облогу міста Ярослава. У відповідь на це князь Данило Романович Галицький за підтримки мазовецького князя Конрада і литовського князя Міндовга зібрав велике військо, до якого також був приєднаний загін половців, і вирушив з міста Холма до міста Ярослав.

Саме під Ярославом 17 серпня 1245 року і відбувся запеклий бій, в якому загарбники зазнали поразки і Данило Галицький здобув перемогу, чим завершив довгу міжусобну боротьбу за Галичину, яка тривала цілих 40 років, і відновив єдність у Галицько-Волинському князівстві, зміцнивши його позиції.

Війська Угорщини більше не здійснювали широкомасштабних походів на Галичину, а між Данилом Галицьким і королем Белою IV 1247 року було укладено мир.

Джерело: http://www.calendarium.com.ua

Раніше опубліковано: Зборівська битва: козацька слава на віки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні