Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЗборівська битва: козацька слава на віки

Зборівська битва: козацька слава на віки

Этот материал также доступен на русском языке
372 роки тому, 15 серпня 1649 року, у плині Зборівської битви козацькою армією Богдана Хмельницького під містом Зборовом було розбите польське королівське військо Яна ІІ Казимира.

Зборівську битву 1649 року можна назвати однією з головних битв українського козацького війська на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким. Вона відбулася під час Національно-визвольної війни 1648-1657 років. Козаками були оточені основні сили польського війська в місті Збараж. Це призвело до того, що польське командування було змушене зібрати військо чисельністю в 30 тисяч чоловік, яке на чолі з королем Яном II Казимиром вирушило з-під Любліна на допомогу війську в Збаражі.

Тим часом Богдан Хмельницький, який заздалегідь вже був проінформований про цей наступ, вирушив назустріч королівським військам. Хмельницькому вдалося дуже вміло використати умови місцевості, що дало йому можливість напасти на військо поляків саме тоді, коли вони переправлялися через річку Стрипа близько Зборова.

Вранці 15 серпня 1649 року польське військо було атаковане з двох боків: козацької армією і татарами. Поляки зазнали великих втрат і були змушені відступити. Але вже наступного дня козакам вдалося прорватися до їхнього табору. Яну II Казимиру загрожував полон і повний розгром. Але кримський хан Іслам-Гірей III дав згоду на сепаратні переговори, чим врятував польське військо. Він припинив бойові дії і вимагав того ж від Хмельницького. В іншому разі погрожував виступити проти України на боці Польщі.

Не маючи можливості одночасно воювати проти польських військ і татар, Хмельницький під тиском хана змушений був почати переговори і укласти з польським королем договір, що отримав назву Зборівського.

Раніше повідомлялося про те, що краєзнавець, письменник і журналіст Борис Ковтонюк з Дніпра зібрав унікальну колекцію фігурок запорізьких козаків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні