Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУ кого зросте пенсія за інвалідністю?

У кого зросте пенсія за інвалідністю?

Этот материал также доступен на русском языке
Липень несподівано виявився дуже багатим на пенсійні новини. Спочатку з 1 липня відбувся традиційний перерахунок пенсій у зв'язку із зростанням прожиткового мінімуму.

Потім деяким пенсіонерам додали по 100 гривень індексації. З 1 липня також збільшили розміри мінімальних пенсій для чорнобильців і вирішили заднім числом підняти пенсії для частини військових пенсіонерів. Детально про все ми писали у попередніх номерах газети «На пенсії». Ще одна новина: з 1 липня збільшується мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю I групи. Кому пощастило?

Про збільшення мінімальної пенсії для осіб з інвалідністю I групи йдеться в Постанові Кабміну «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127» 748 від 21 липня 2021 року. Якщо раніше мінімальна пенсійна виплата дорівнювала розміру прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб, то тепер для зазначеної категорії громадян загальний розмір пенсії з усіма надбавками не повинен бути нижчим за 2200 гривень.

В цьому випадку мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю I групи фактично зросла з 1854 гривень до 2200 гривень, тобто на 346 гривень. Звичайно, зазначена сума підвищення не розв’яже усіх проблем важкохворих людей, зате уряд зможе відзвітувати, що збільшив їм мінімальну пенсію майже на 19%. Зрозуміло, що підвищення отримають лише ті, у кого до цього моменту пенсія була меншою за 2200 гривень. Раніше в Міністерстві соціальної політики вже говорили про можливе підвищення пенсій для осіб з інвалідністю, але конкретики не було.

До слова, така ж мінімальна пенсія (2200 гривень) передбачена для пенсіонерів зі стажем від 30 років у жінок і від 35 років у чоловіків (незалежно від віку). Про це написано у згаданій вище постанові Кабміну №127. Тепер до неї внесли зміну, розширивши зазначену пільгу на осіб, які мають I групу інвалідності.

***

До слова, кошти на всі описані вище зміни, включаючи перерахунок військових і чорнобильських пенсій, до бюджету не закладалися. Лише збільшення прожиткового мінімуму є плановим. За рахунок чого збільшуватимуть пенсії за інвалідністю, в ухваленій постанові ані слова. Якщо ж зробити відсилання до лютневої постанови №127, то там просто прописано завдання для Міністерства соціальної політики та Міністерства фінансів передбачити виділення додаткових коштів для забезпечення перерахунків пенсій, передбачених відповідними пунктами. Але де саме взяти гроші, там знову ж таки не сказано. З огляду на те, що виплатний період липня вже закінчився, то обіцяних доплат доведеться чекати не раніше серпня.

Тільки факт

Близько 30 тисяч пенсіонерів з інвалідністю I групи торкнеться перерахунок з 1 липня.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, раніше повідомлялося: Пенсії чорнобильців: що вирішили?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні