Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПенсії чорнобильців: що вирішили?

Пенсії чорнобильців: що вирішили?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці червня Верховна Рада все-таки затвердила зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»*.

Деякі зміни набирають чинності вже з цього місяця, деякі почнуть діяти з наступного року.

Пенсії за інвалідністю виросли майже вдвічі

Дві ключові зміни у плані зростання пенсій з 1 липня стосуються мінімальних розмірів.

1. В усіх випадках розміри пенсії за інвалідністю, яка настала через каліцтво або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

  • для I групи інвалідності – за 6000 гривень;
  • для II групи інвалідності – за 4800 гривень;
  • для III групи інвалідності – за 3700 гривень;
  • для дітей з інвалідністю – за 3700 гривень.

2. У разі якщо у осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (а також у осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, в ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у збиранні ядерних зарядів і здійсненні на них регламентних робіт, в результаті чого стали особами з інвалідністю), щомісячний розмір пенсійних виплат (з усіма надбавками) не сягає у осіб з інвалідністю I групи 100%, у осіб з інвалідністю II групи – 80%, у осіб з інвалідністю III групи – 60% розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік, таким особам з інвалідністю виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

На сьогодні це:

  • I група – 10 340,35 гривні;
  • II група – 8272,28 гривні (10340,35 грн. х 80%);
  • III група – 6204,21 гривні (10340,35 грн. х 60%).

Раніше пенсія у таких громадян не мусила бути меншою: для I групи – 285%, для II групи – 255%, для III групи – 225% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на червень 2021 року це становило:

  • I група – 5041,65 гривні (1769 грн. х 285%);
  • II група – 4510,95 гривні (1769 грн. х 255%);
  • III група – 3980,25 гривні (1769 грн. х 60%).

Можливими є нові судові позови

До речі, рішення про підвищення мінімальної пенсії чорнобильцям з 1 липня було ухвалено під тиском Конституційного суду. Але, в остаточному підсумку, це все одно не ті розміри, які в ідеалі повинні були встановити. Адже там йшлося про те, щоб повернути одну з давно забутих і давно скасованих редакцій чорнобильського закону, де ішлося про те, що пенсія за інвалідністю мала складати: для I групи – 10, для II групи – 8 і для III групи – 6 мінімальних пенсій за віком. Сьогодні це б становило:

I група – 18 540 гривень (1854 грн. х 10);

II група – 14 832 гривні (1854 грн. х 8);

III група – 11 124 гривні (1854 грн. х 6).

Але саме такі суми люди не отримають. Тобто уряд пішов на збільшення мінімальних пенсій, але підвищення все одно виявилося в деяких випадках не таким значним, яким могло бути. Очевидно, справа йде до нових судових позовів і до зволікання процесу щодо відновлення справедливості.

Справедливість буде відновлено

Водночас в уряді стримали обіцянку щодо розрахунку пенсії з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні. З 1 січня 2022 року ця норма стосуватиметься тепер не лише військовослужбовців, а й усіх інших ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, яким встановлено інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи (за бажанням, якщо це вигідно).

Втім, це рішення теж було ухвалено на підставі висновків Конституційного суду. Інше питання, що частина чорнобильців отримує пенсію за відповідною формулою вже з 2017 року, а хтось почне її отримувати тільки з 2022 року. Тут теж не виключеними є нові судові тяжби з Пенсійним фондом. Важливо розуміти, що при такому розрахунку пенсії людина не отримує рівно п’ять мінімальних зарплат, що на сьогодні становить 30 тисяч гривень (6000 грн. х 5). Зазначена сума підставляється у спеціальну формулу і на виході пенсія у кожного виходить різна і залежить, зокрема, від ступеня втрати працездатності.

Про щорічну індексацію і додаткову пенсію

Крім іншого, в оновленому законі закріпили норму, згідно з якою чорнобильські пенсії мають обов’язково підлягати щорічній березневій індексації. Але останні кілька років цю норму вже і так реалізовували, на підставі відповідних постанов Кабінету Міністрів. Але навіть при такому розкладі індексація стосується не всіх, а тільки тих, чиї пенсії обчислюють з урахуванням заробітної плати.

Ще одна новація торкнулася додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Раніше такі виплати здійснювалися за умови, що загальний дохід людини в такому разі не перевищував десяти прожиткових мінімумів. Тепер такі виплати будуть здійснюватися повністю, незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу. Норма набере чинності з 1 січня. Тут головна заковика полягає в тому, що розміри додаткових пенсій залишаються на дуже низькому рівні і їх поки що не переглянули.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

головна заковика полягає в тому, що розміри додаткових пенсій залишаються на дуже низькому рівні і їх поки що не переглянули…

на виході пенсія у кожного виходить різна і залежить, зокрема, від ступеня втрати працездатності…

*Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» №1584-IX від 29 червня 2021 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні