П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПільгиПільги на проїзд: коли вирішать питання?

Пільги на проїзд: коли вирішать питання?

Этот материал также доступен на русском языке
Безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті громадянам, які мають право на пільги, хочуть замінити грошовою компенсацією.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг», що передбачає таку новацію, вже схвалив Кабмін. Тепер його має розглянути Верховна Рада.

Хто поверне гроші за проїзд?

Міністерство соціальної політики України нарешті розробило законопроект, який пільговики очікували вже кілька років. По суті це перелік законів, до яких вносяться зміни. Так, з усіх документів прибираються геть пункти про те, що у транспорті можна безкоштовно їздити «за наявності свідоцтва встановленого зразка» або «електронного квитка, який видається на безоплатній основі».

Натомість до законів вписують таке формулювання: пільги на проїзд «надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій у визначених ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації» . Тобто, скільки поїздок на місяць компенсують пільговикам – вирішуватимуть на місцях. Ради мають самі визначити форму монетизації, розміри та періодичність виплат залежно від можливостей місцевого бюджету. 

Перевізники нікому нічого не винні?

Водночас із Закону «Про транспорт» прибирають геть пункт про те, що перевізники повинні «забезпечувати права на пільги громадянам щодо користування транспортом». Ця норма стосується пільгового проїзду як у міському транспорті, так і у приміському, міжміському, зокрема залізничного сполучення, річковому, морському, а також авіаперевезень. 

Чорнобильцям, наприклад, крім безкоштовного міського транспорту, належиться «безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України й назад… з правом першочергового придбання квитків». Ця норма залишається. Але замість «безкоштовного проїзду» буде «проїзд із компенсацією».

Пільговикам, яким належиться 50-відсоткова знижка вартості проїзду, половину ціни квитка повинні компенсувати з бюджету. Щоправда, чи буде місцева влада враховувати реальну вартість купленого квитка, а чи видадуть якусь «обчислену» суму, поки що невідомо.

Таким чином, стверджують експерти, документом закладаються нерівні умови для жителів різних населених пунктів. В одних зможуть виділити достатню суму для компенсації, в інших, можливо, взагалі вирішать грошей на це не витрачати. Адже жодних мінімальних норм законом не передбачено. 

Монетизують не лише пільговий проїзд

Поряд з монетизацією проїзду пропонується замінити грошима і соціальні гарантії. Зокрема, планується виділяти пільговикам компенсації:

  • за позачергове встановлення телефону та користування всіма послугами зв’язку;
  • за капітальний ремонт житлових будинків (квартир), кому це належиться за законом;
  • за знижку (звільнення) від оплати комунальних послуг.

Оскільки ці компенсації також лягають на плечі місцевих органів влади, не підтримують законопроект Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Уповноважений президента у справах людей з інвалідністю, громадські організації. Вони вважають, що надання пільг не мусить залежати від можливостей місцевих бюджетів. В іншому разі є порушення статей Конституції та статей Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». А отже, держава повинна вирішувати проблеми щодо соціального захисту людей пільгових категорій, а не перекладати їх на плечі органів місцевої влади. Якщо закон все ж таки ухвалять, він набере чинності з 1 січня 2023 року.

Попередня стаття
Наступна стаття

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні