Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія для вдови військовослужбовця

Пенсія для вдови військовослужбовця

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ваш чоловік був учасником війни, то ви можете отримувати, наприклад, надбавку до пенсії як член сім'ї померлого учасника війни.

«Я вдова військовослужбовця. Маю кілька запитань.

1. Отримую пенсію за втратою годувальника в розмірі 30% від грошового утримання чоловіка. У мене питання – чому 30%? Мій чоловік був підполковник, учасник війни, вислуга у збройних силах – 31 рік. Його посадовий оклад – 6340 гривень. Інвалід I групи (захворювання отримано в період проходження військової служби). Моя пенсія з січня 2020 року – 3890 гривень. Дві мої знайомі теж вдови військовослужбовців. Їхні чоловіки нижчі за військовим званням і з меншою вислугою років, але вони отримують пенсію в півтора рази вищу, ніж я. Чи правильно мені нараховано пенсію?

2. Я належу до категорії «Діти війни», чи належаться мені 66,43 гривні?

3. Чи індексують пенсію за втратою годувальника – військовослужбовця?

Лідія Банчукова, м. Львів»

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1. Пенсія за втратою годувальника призначається в розмірі 30% грошового забезпечення годувальника. Це передбачено Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Далі все залежить від розміру грошового забезпечення. Воно залежить від низки надбавок, а не лише від розміру окладу. Зрозуміти, чому в даному разі одна пенсія вища, а інша нижча, можна лише побачивши дві конкретні пенсійні справи та порівнявши довідки про розмір окладів, премій і надбавок.

2. Якщо ваш чоловік був учасником війни, то ви можете отримувати, наприклад, надбавку до пенсії як член сім’ї померлого учасника війни. Це передбачено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В такому разі надбавка, передбачена Законом «Про соціальний захист дітей війни» не встановлюється. Вибирається одна з надбавок – найвигідніша. Як відомо, дітям війни платять зараз усього 66,43 гривні. Цю суму прописано у Постанові Кабінету Міністрів №1381 від 28 грудня 2011 року.

3. В даному разі справа не в пенсії за втратою годувальника, а в тому, що механізму індексації військових пенсій на сьогодні немає. Цей вид пенсій мусить підвищуватися насамперед у зв’язку зі збільшенням окладів військовослужбовців. Другий вид підвищення може бути пов’язаний з періодичною зміною розміру прожиткового мінімуму, від якого в деяких випадках залежить низка доплат і надбавок до пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні