Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк можна підвищити пенсію?

Як можна підвищити пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо документи не збереглися, але підприємство або правонаступник підприємства далі працює, то зарплата для розрахунку пенсії може бути визначена, наприклад, виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією на зазначеному підприємстві.

«Мені 61 рік. У 60 років вийшов на пенсію за віком. Збираючи документи, сподівався взяти довідку про зарплату за 5 років до 2000 року. З 1994-го по 2007 рік я працював на хлібокомбінаті вантажником і отримував високу зарплату (500-600 гривень, в той час як середня по Україні була 150 гривень). Але у видачі довідки на заводі мені відмовили. Сказали, що вони тепер не є правонаступниками (комбінат далі працював у колишньому режимі, але його кілька разів перепродували).

З 2007 року я перейшов на роботу з мінімальною зарплатою і звідти вийшов на пенсію. При стажі 44 роки отримую менше 3000 гривень. Якби була довідка про зарплату за 1994-2000 роки, то пенсія була б явно більша. Що можна зробити в цьому разі?

Микола Силко, м. Чернігів».

Який період беруть для розрахунку пенсії?

Нагадаємо, що згідно зі статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

У вашому випадку дані про зарплату до 2000 року первинними документами не підтверджуються. При цьому є достатньо стажу після 2000 року. Тому Пенсійний фонд цілком логічно взяв для розрахунку вашої пенсії лише дані про зарплату за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. 

Якщо немає первинних документів…

Є Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії в разі втрати документів про її нарахування та виплату» №919 від 5 липня 2006 року. У цій постанові сказано, що якщо документи не збереглися, але підприємство або правонаступник підприємства далі працює, то зарплата для розрахунку пенсії може бути визначена, наприклад, виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, що склалася у кожному місяці роботи, за який втрачено документи. 

Якщо підприємство ліквідовано, а документи до архіву не передавалися, то зарплата для розрахунку пенсії береться виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою галузевою угодою, за календарний рік, що передував рокові, з якого призначено пенсію. Видається довідка про таку зарплату в управлінні праці та соціального захисту населення. Але у вашому випадку ці пункти не можуть бути застосовані, оскільки зазначений Порядок діє лише в тому разі, якщо стажу після 1 липня 2000 року менше 5 років і немає можливості взяти зарплату за будь-які інші 5 років поспіль до зазначеної дати. Якщо первинні документи про вашу зарплату до 2000 року так і не знайдуться, то розмір пенсії, на жаль, не переглядатимуть.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні