Багато які наші письменники любили добре поїсти і нерідко самі готували свої оригінальні страви. Одні рецепти збереглися донині у сімейних архівах, інші – письменники докладно описували у творах.
Ми розповідали про вареники Миколи Гоголя та борщ з сушеною рибою, який полюбляв Тарас Шевченко.
Іван Франко, хоч і походив із простої селянської родини, був натурою тонкою, вразливою та ніжною. У його будинку завжди був добре сервірований обідній стіл. Страви готувала зазвичай дружина письменника. На обід Франко любив їсти суп із квасом та мариновані овочі. А ще Франко любив каву. Сам письменник варив кавовий меланж: особливий вид австрійської кави.
Іван Франко: кавовий меланж і гриби з картоплею
Інгредієнти
Кава – 50 грамів, молоко – 50 грамів, цукор або мед – 1 чайна ложка, вершки – 10-15 грамів, кориця, порошок какао і тертий шоколад.
Приготування
- Зварити каву і додати до неї цукор або мед.
- Нагріти молоко до 60 градусів і збити так, щоб зверху утворився 0,5–1 сантиметр піни.
- Обережно вилити спочатку каву, а зверху – молоко у нагрітий скляний келих.
- Викласти зверху збиті вершки, посипати корицею, какао або тертим шоколадом.
Щодо більш «серйозних» страв, то найбільше Франко любив смажені гриби з молодою картоплею.