Секрети заготовки на зиму
Квашена капуста – дуже корисна страва. Вона містить вітаміни (С, В6) та мікроелементи (залізо, калій, магній та цинк), які сприяють зміцненню імунітету і травленню, покращують засвоєння білка, надають міцності нігтям і блиску волоссю. А ще цей продукт корисний для тих, хто любить низькокалорійну їжу.
Для закваски капусти годяться такі сорти: «Слава», «Подарунок», «Харківська зимова», «Ювілейна», «Завадівка».
Як візуально вибрати капусту
- Зверніть увагу: що більша капуста, то більше в ній соку (вибирайте великі головки масою не менше 1 кілограма.
- Для засолювання необхідним є білий капустяний лист. Колір говорить і про те, що в овочі накопичилася достатня кількість цукрів, які сприяють бродінню.
- Пружність та щільність капусти також важлива. Якщо овоч щільний, то ви вибрали саме той сорт, який потрібно.
- Візьміть капустяний лист в руки, складіть його в кілька разів і натисніть з обох боків, якщо виділився сік – це ідеальна капуста для засолювання.
Якщо в капусту покласти мало солі, то вона після закваски вийде дуже м’якою. А якщо навпаки, то у страві можуть загинути корисні молочнокислі бактерії. Ідеальне співвідношення: на 10 кг капусти треба додати 200 грамів солі.