У давні часи вчені сприймали утворення бляшок у просвіті судини, яка отримала назву «атеросклероз», як просте відкладення холестерину на стінках артерій. Однак зараз стали з’являтися дані, що руйнують цю теорію.
Холестерин, щоб «подорожувати» кров’ю, зв’язується з білками, створюючи комплекси ліпопротеїдів – низької та високої щільності. Якщо у людини в крові більше ліпопротеїдів високої щільності («хорошого» холестерину), бляшки на стінках судин не з’являтимуться. А ось якщо переважають ліпопротеїди низької щільності (поганий холестерин), то поява атеросклерозу неминуче.
Рівень холестерину в крові залежить від спадковості. Однак якщо ви правильно харчуєтесь і багато рухаєтеся, то «поганого» холестерину буде менше, а «хорошого» більше.
«ГАРНИЙ» ХОЛЕСТЕРИН ПІДВИЩУЮТЬ:
- оливкова олія, риб’ячий жир, лляна олія, горіхи,
- регулярні фізичні навантаження,
- клітковина: фрукти, овочі та продукти з цільнозлакових сортів пшениці.
«ПОГАНИЙ» ХОЛЕСТЕРИН ПІДВИЩУЮТЬ:
- червоне м’ясо, ковбаси, тверді сири, сало, борошняні кондитерські вироби, торти, бісквітні печива, вершки;
- малорухливий спосіб життя;
- надмірна вага, і особливо відкладення жиру в районі живота;
- гідрогенізовані рослинні жири: маргарин, фастфуд.