Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк запобігти повторному інфаркту міокарда?

Як запобігти повторному інфаркту міокарда?

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен п'ятий пацієнт, який переніс інфаркт, ризикує знову зіштовхнутися з інфарктом або інсультом і померти через серцево-судинні ускладнення протягом трьох наступних років.

Відповідає лікар-кардіолог Олексій Ерліх:

«Зараз так уміло лікують інфаркт міокарда, що для багатьох пацієнтів він протікає непомітно. Щось поболіло, привезли до лікарні, до операційної, вставили дротики у судині, через п’ять днів виписали, і невдовзі ви вже на роботі, забули про свій інфаркт.

Важливо розуміти, що інфаркт міокарда – захворювання, пов’язане з двома великими процесами, що відбуваються в серці, – атеросклерозом та тромбозом: ростом атеросклеротичних бляшок та утворенням тромбів на цих бляшках. Після інфаркту міокарда цей процес, на жаль, не зупиняється. Ми, лікарі, можемо його сповільнити за допомогою медикаментозних впливів, але у кожного пацієнта, який переніс інфаркт міокарда, є або якась коронарна подія, або фактори ризику для неї, ймовірність повторного нападу дуже велика. Причому це залежить від того, який це був інфаркт. Після нестабільної стенокардії або після невеликого інфаркту міокарда ймовірність повторних інфарктів навіть вища, ніж після великого інфаркту.

Якщо раніше людину, яка перенесла інфаркт, на місяць клали в ліжко та забороняли будь-які рухи, то сьогоднішні методи лікування навіть заохочують рухову активність. Доведено, що регулярне фізичне навантаження після інфарктів значно знижує рівень холестерину, підвищує виживання, зменшує рецидиви. Крім того, пацієнт обов’язково повинен покинути палити, повинен правильно харчуватися, щоб знизити рівень холестерину і позбутися зайвої ваги.

Людям, які перенесли інфаркт, лікарі призначають два класи ліків. Насамперед це препарати, що пригнічують агрегацію тромбоцитів, що впливають на згортання крові, і статини, що знижують рівень холестерину в крові. Ці препарати діють непомітно, на відміну від анальгетиків, які знімають головний біль, або від ліків, що знижують тиск, дія яких відразу позначається на самопочутті.

Сучасні статини безпечні, запевняють експерти. Звичайно, як і будь-які ліки, вони мають побічні дії, але глобальна користь – реальне зниження рівня холестерину – багаторазово переважує всі небажані ефекти.

Чи можна припинити вживання ліків?

Пацієнти часто запитують мене: «А коли холестерин прийшов у норму, можна припинити вживати ліки?»

Я їм завжди пояснюю: уявіть, що ви живете у чудовому будинку, який ви дуже любите. Але одного разу в будинку продірявився дах, вас починає заливати дощ. Дощ іде постійно, все псується, і ви вже стоїте по коліна у воді. Що ви будете робити? Звичайно, викличете майстра та залатаєте дах.

Тепер дощ ітиме, але в кімнаті буде сухо. Що ви потім зробите? Знімете латку? Мені кажуть: «Звичайно ні, це безумство!» Тоді чому ви припиняєте вживання ліків?

Ліки – це та сама латка на вашому здоров’ї, що захищає вас від страшних бід».

ВАЖЛИВО! Кожен п’ятий пацієнт, який переніс інфаркт, ризикує знову зіштовхнутися з інфарктом або інсультом і померти через серцево-судинні ускладнення протягом трьох наступних років.

Читайте також: Ліки від інсульту й інфаркту – безплатно

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні