Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧим корисне ківі?

Чим корисне ківі?

Этот материал также доступен на русском языке
Ківі (актинідія) – рекордсмен за вмістом вітаміну С, одна ягода містить майже добову норму для людини.

Самі плоди, сік із них або спиртова настоянка – чудовий засіб для зниження кров’яного тиску та зміцнення судин. Актинідія корисна при застуді, туберкульозі. Виводить зайву рідину з організму, бореться з набряками.

З’ївши ківі після ситного обіду, можна позбутися відчуття тяжкості у шлунку. В актинідії містяться ферменти, що стимулюють травлення, тому вона корисна при печії, відрижці, нетравленні шлунка.

Плоди їдять сирими. З них готують варення, компоти, соки, пастилу, перетирають із цукром (1:1,5). При зберіганні ягоди швидко втрачають вітамін С. При консервуванні ж у цукрі аскорбінова кислота практично не руйнується. З в’яленої актинідії готують начинку для пирогів, прикрашають нею торти.

Як вибрати

При купівлі велику увагу слід звернути на зовнішній вигляд. Несвіжі ягоди втрачають свої цінні якості, їсти їх марно, а іноді навіть небезпечно. Якщо шкірка пошкоджена або плід почав гнити, у ньому з’являються токсичні речовини, які можуть викликати харчове отруєння. Ознаками гнилі є темні плями, продавлені ділянки, зморщена шкірка.

  • Свіже ківі визначають за такими показниками:
  • Гладка поверхня з чистим відтінком.
  • Відсутність тріщин, вм’ятин.
  • Приємні легкі пахощі.
  • Плодоніжка суха.
  • На дотик ягода пружна (приблизно, як помідор).

Краще вибрати трохи тверде ківі, ніж надто м’яке. Ягоди, що не встигли дозріти, дозріють вдома за кілька днів. Їх слід покласти на сонячне місце (на стіл, підвіконня). Стиглі зберігаються в холодильнику 3-4 тижні.

ВАЖЛИВО! Рекомендується з’їдати не більше трьох плодів ківі на день.

Варення з ківі

Ягоди промийте і пробланшуйте 2 хвилини в окропі. Складіть в емальовану посудину і залийте кипучим сиропом (на 1 кг цукру 150 г води).
Прокип’ятіть 5 хвилин, зніміть з вогню, дайте 5-6 годин відстоятися і закрутіть.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні