Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо буде, якщо розбудити лунатика?

Що буде, якщо розбудити лунатика?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато які діти розмовляють і ходять уві сні. Зазвичай у підлітковому віці це минає. Але деякі дорослі теж вдаються до несвідомих прогулянок по ночах.

Що ж робити, якщо ваша близька людина ходить по хаті уві сні і робить дивні речі? Чи можна будити? Давайте розберемося, чим небезпечний лунатизм і що потрібно робити в такій ситуації.

Чому люди ходять уві сні?

Це поки що невідомо. Як правило, ходіння уві сні трапляються в перші кілька годин після засинання, коли організм переходить у стадію глибокого сну. У дослідному центрі Клініка Майо наголошують, що епізодичні випадки лунатизму часто не сигналізують про серйозні проблеми та не потребують лікування. Але якщо прогулянки уві сні трапляються регулярно, це явно показує на порушення сну. Неодмінно слід звернутися до лікаря.

Людина може сидіти у ліжку, відкривати холодильник, готувати їжу і навіть керувати автомобілем. Але прогулянки в глибокому сні – це найпоширеніший вид лунатизму. У дослідному університеті Джона Хопкінса називають такі симптоми, що показують на лунатизм: 

  • розмови уві сні;
  • крики під час сну;
  • незвичайна поведінка, наприклад сечовипускання у дверному отворі;
  • майже повна відсутність спогадів про нічну прогулянку;
  • проблеми з пробудженням після ходіння уві сні;
  • бурхлива реакція після пробудження;
  • агресія.

Лунатизм небезпечний для людини?

За великим рахунком, лунатизм нешкідливий для людини, вважає фахівець зі сну доктор Ненсі Фолдварі-Шефер. Адже під час нічних прогулянок лунатик лише спить. Лише в деяких випадках є ймовірність, що людина може завдати шкоди собі або комусь. Найчастіші проблеми – це недосипання та травми. Краще прибрати з квартири всі гострі або небезпечні предмети: наприклад, скляні вази або столи з гострими кутами.

Є кілька загальних правил, яких варто дотримуватися людям з лунатизмом:

  • уникати вживання снодійних засобів;
  • не вживати алкоголю та кофеїну перед сном;
  • дотримуватися режиму сну;
  • повідомити всіх, хто спить у тому ж домі або кімнаті, про свій лунатизм.
Йоганн Генріх Фюсслі. Леді Макбет, що блукає уві сні. 1783 рік

Що робити, якщо зустрів лунатика? Його можна розбудити?

Є давній міф, що душа полишає тіло під час сну. Тож раніше лунатиків не будили. Якщо відкинути міркування про душу, то за фактом лунатики можуть поводитися неадекватно, якщо їх розбудити.

У Стенфордському Центрі медицини сну наголошують, що лунатики вкрай рідко бувають агресивними під час своєї активності. Але якщо їх спробувати розбудити, вони можуть розгубитися. Через дезорієнтацію у просторі, лунатик, як і будь-яка інша людина, яку розбудили, може стати агресивним і дати відсіч. Тому будити таку людину треба дуже обережно, щоб уникнути проблем.

Варто зазначити, що лунатика не так просто розбудити. Багато які експерти, що займаються проблемами сну, рекомендують обережно відвести людину до ліжка. Скоріш за все, вранці вона нічого не згадає.

Полишати лунатика без нагляду небезпечно. Тому відвести його до ліжка буде найбезпечнішим варіантом. Після того як сновида опиниться у своєму ліжку, його можна починати обережно будити, якщо це потрібно.

«Одесская жизнь»

Раніше опубліковано: Міцний сон перемагає бактерії та віруси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні