П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКвасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?

Квасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?

Этот материал также доступен на русском языке
Квасоля, горох і нут містять чимало поживних речовин та амінокислот. Тому страви з них виходять і ситними, і корисними. Однак якщо приготувати їх неправильно, можна заробити розлад шлунка, метеоризм та інші проблеми зі здоров'ям.

КВАСОЛЯ: додаємо олію

Квасоля багата на клітковину, вона знижує рівень холестерину і цукру в крові, виводить токсини з організму.

У ній також міститься велика кількість мікроелементів, а також фолієва кислота, марганець, фосфор, мідь, залізо, вітаміни групи В. Регулярне вживання квасолі допоможе запобігти синдрому подразненого кишечника, знизити ризик захворювань серця, а також покращить пам’ять.

На замітку! Перед варінням замочіть квасолю на 8-10 годин, не більше. У процесі готування додайте 3-4 столові ложки соняшникової олії, щоб розкрити смак квасолі.

Салат із печеною картоплею та квасолею

Варена квасоля – 100 г, маслини без кісточок – 10 шт., картопля – 5 шт., помідори – 3 шт., часник – 2 зубчики, зелень, сік лимонний, оливкова олія, сіль та перець – за смаком.

Картоплю відварити у підсоленому окропі 10 хвилин. Обсушити, оббризкати оливковою олією і загорнути у фольгу. Запікати 20 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці. Помідори розрізати навпіл. Часник очистити та подрібнити. Готову картоплю нарізати великими шматками. Змішати в мисці картоплю, помідори та рубану зелень. Додати квасолю та маслини. Злегка збити решту олії з лимонним соком і часником, заправити сіллю та перцем.

 

ГОРОХ: варимо без солі

Горох містить мінеральні солі, залізо, йод, магній, цинк, селен, численні вітаміни групи В, а також вітаміни А, РР, С, Е, кальцій, фосфор і калій. Горох цілком може замінити м’ясо, при цьому він краще перетравлюється і засвоюється. За своєю калорійністю він навіть перевершує яловичину. При правильному приготуванні сприятливо впливає на здоров’я волосся, нігтів, шкіри, знижує ризик розвитку онкології, нормалізує роботу травної системи, позбавляє печії, закрепів, здуття живота.

На замітку! Якщо попередньо замочити горох, цілі горошини варяться 40-60 хвилин, подрібнені – 30-45 хвилин. Не соліть його одразу, у солоній воді горох вариться довше.

Гороховий суп із ковбасками

Мисливські ковбаски (кінчені сосиски) – 4 шт., горох – склянка, куряче м’ясо – 100 г, картопля – 3 шт., морквина, цибулина, вода – 2 л, кріп, лавровий лист, сіль та перець – за смаком.

У каструлю покласти м’ясо, залити двома літрами води, додати лавровий лист, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Попередньо замочений горох помістити в каструлю та варити ще 30 хвилин. Картоплю та цибулю нарізати квадратиками, моркву натерти на тертці. У сковороді на олії обсмажити цибулю та моркву. Далі додати та обсмажити нарізані кільцями ковбаски. У каструлю всипати картоплю та засмажку з ковбасками. Варити 10 хвилин у кипучій воді. Додати дрібно нарізаний кріп і посолити.

НУТ: додаємо соду

У нуті міститься великий відсоток лецитину, вітаміну В. Це також джерело нікотинової, пантотенової кислоти, білків, вуглеводів, кальцію, фосфору, калію, магнію, які потрібні для підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Бобова культура дозволяє боротися із підвищеним холестерином у крові.

На замітку! Перед приготуванням викладаємо нут у миску і заливаємо прохолодною водою, на кілька сантиметрів над бобами. Замочуємо нут близько 8 годин або всю ніч. Потім заливаємо чистою водою та ставимо варити на слабкий вогонь на 1,5–2 години. Відразу ж засипаємо одну чайну ложку соди без гірки. У процесі приготування вода випаровується, тому потрібно доливати окропу в каструлю. Врахуйте, що якщо додавати холодну воду, нут буде гірше розварюватися.

Котлети з нуту

Варений нут – 200 г, яйце, цибулина, панірувальні сухарі – 50 г, олія, зелень, сіль, перець та сушений базилік – за смаком.

Цибулю нарізати кубиками і підсмажити на розігрітій олії до золотистого кольору. Подрібнити нут у блендері до однорідної консистенції. Змішати його з цибулею, спеціями, рубаною зеленню та яйцем. Сформувати з маси котлети і обваляти в сухарях з обох боків. Обсмажити їх на розігрітій олії по кілька хвилин з обох боків, аж поки вони вкриються рум’яною скоринкою.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні