П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк видалити катаракту і чому сльозяться очі?

Як видалити катаракту і чому сльозяться очі?

Этот материал также доступен на русском языке
Операція проходить без застосування скальпеля і розрізу рогівки - доступ створюється лазерним променем, тканини буквально «розсуваються» на потрібну глибину з точністю до мікрона. 

«У мене кілька років тому діагностували катаракту, хочу її видалити. Яким методом це краще зробити – хірургічним чи лазерним?

І друге запитання, теж до офтальмолога. У мене постійно сльозяться очі. Зверталася до лікаря – порадив закапувати очі розчином борної кислоти (2%) і краплями «Флоксал». Можливо, є ще якісь ефективні рекомендації?

М. Шматкова, м. Одеса».

На запитання читачки відповідає офтальмолог вищої категорії Олена Парамончик.

1. «Класичним» методом лікування катаракти вже кілька десятиліть вважається ультразвукова факоемульсифікація – малотравматична операція, яка полягає у заміні помутнілого кришталика на штучну інтраокулярну лінзу, що вводиться в око через крихітний розріз. Операція займає 15-20 хвилин, проводиться під місцевою анестезією в умовах денного стаціонару. Плюс цього методу в тому, що немає необхідності чекати «дозрівання» катаракти і затвердіння кришталика. Процес цілковитої реабілітації після втручання займає кілька тижнів.

Але зараз застосовується і вдосконалена методика з використанням лазера останнього покоління – фемтолазерний супровід ультразвукової факоемульсифікації. Ця операція проходить без застосування скальпеля і розрізу рогівки – доступ створюється лазерним променем, тканини буквально «розсуваються» на потрібну глибину з точністю до мікрона. Фемтолазер забезпечує максимально щадний вплив на структури ока, врахування індивідуальних особливостей пацієнта, ще меншу травматичність втручання і скорочення термінів відновлення після нього.

Лікування катаракти з фемтолазерним супроводом рекомендовано пацієнтам, які мають певні протипоказання до оперативного лікування традиційним методом (наприклад, витончення або дистрофія рогівки, занадто мала щільність ендотелію тощо). Але конкретніші рекомендації вам зможе дати тільки ваш лікуючий лікар. Крім того, операція із застосуванням лазера коштує дорожче за звичайну факоемульсифікацію.

2. Що стосується вашого другого запитання, то призначені вам очні краплі (розчин борної кислоти і «Флоксал») є протимікробними препаратами, що застосовуються при бактеріальному запаленні кон’юнктиви, рогівки ока і слізного мішка. Якщо ваш лікар призначив вам ці засоби після огляду і обстежень, отже, у нього були для цього підстави.

Заочно я можу лише сказати, що причинами сльозотечі часто є індивідуальна підвищена чутливість рогівки ока до погодних чинників (сонце, вітер), вікові зміни м’язів повік і слізного мішка, брак деяких вітамінів і мікроелементів в організмі. Щоб усунути ці чинники ризику, раджу вам обов’язково носити сонцезахисні окуляри, освоїти спеціальну зміцнюючу гімнастику для повік (можна попросити рекомендації у свого лікуючого лікаря), а також включити в раціон курагу, родзинки, горіхи, сир, печінку і квасолю. Крім того, не зловживайте сіллю, міцним чаєм і кавою, нормалізуйте питний режим (пийте 1,5-2 літри чистої води за день).

Підготувала Ірина Лебединець

 

Раніше повідомлялося: Акне: як позбутися проблем зі шкірою? — Назавжди! 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні