П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАкне: як позбутися проблем зі шкірою? - Назавжди!

Акне: як позбутися проблем зі шкірою? – Назавжди!

Этот материал также доступен на русском языке
Вугрова хвороба (акне), спровокована різними внутрішніми та зовнішніми чинниками, може виникнути у пацієнтів будь-якого віку.

Які причини найчастіше викликають акне і як боротися із запаленнями на шкірі, розповів дерматовенеролог вищої категорії Володимир Агафонов.

Хто у групі ризику?

Акне (вугрі) – це хронічне запальне захворювання шкіри, що виникає в результаті закупорки проток сальних залоз і порушення їх нормальної роботи. Акне найчастіше виникає на обличчі, а також верхній частині грудей і спини – у зонах з великою кількістю сальних залоз.

Вугрі – одна з найпоширеніших шкірних хвороб у світі. Найчастіше від акне страждають жінки, в той же час у чоловіків захворювання зазвичай протікає важче. Більше до висипань схильні люди з жирним типом шкіри.

Багато хто помилково вважає, що вугрі бувають тільки у підлітків через стрімкі гормональні зміни в організмі. Але останніми десятиліттями дерматологи відзначають значну кількість хворих зрілого та навіть похилого віку – з так званим «пізнім акне».

Причини проблеми

Призвести до виникнення проблеми можуть кілька причин – як поодинці, так і в сукупності. Найчастіше в появі вугрів винні спадкова схильність, хвороби шлунково-кишкового тракту і ендокринної системи, коливання або порушення гормонального фону, сильний або хронічний стрес, інфекції, ослаблення імунітету.

Факторами ризику виступають і неправильне харчування, куріння і зловживання спиртним, надлишок ультрафіолету, жаркий і вологий клімат, підвищена пітливість, часті механічні пошкодження шкіри. Спровокувати вугровий висип здатні також вживання деяких ліків (так звані медикаментозні вугрі) і застосування неякісної або неправильно підібраної декоративної косметики та засобів по догляду за шкірою.

Форми і ступені хвороби

Розрізняють незапальні і запальні форми акне. До перших належать комедони, які бувають двох видів: відкриті (типовий приклад – чорні точки на крилах носа, їх вміст легко вичавлюється при натисканні на шкіру) і закриті (білі підшкірні прищики). Запальні форми – це папули (червоні горбки) і пустули (гнійні прищі), а також вузли і кісти.

На початковій стадії захворювання комедони і папули поодинокі, потім їх стає більше і до них приєднуються пустули. У важких випадках виникають множинні, глибокі й болючі вогнища запалень, після загоєння яких залишаються келоїдні рубці й плями з гіперпігментацією.

Діагностика та лікування

Через характерні зовнішні прояви діагностика акне зазвичай не представляє для дерматолога особливих труднощів. Але важливо диференціювати вугрі від інших шкірних захворювань, а також визначити першопричини проблеми, щоб усунути або мінімізувати провокуючі фактори. Тому можуть знадобитися різні аналізи і обстеження, а також консультації ендокринолога, гастроентеролога, гінеколога.

Універсальної схеми лікування вугрів немає – терапія індивідуальна і залежить від безлічі факторів: пускового механізму хвороби, віку і загального стану здоров’я пацієнта, форми і стадії захворювання.

Крім вживання препаратів для лікування причини виникнення акне, можуть бути рекомендовані курс вітамінів, засоби зовнішнього застосування (бовтанки, мазі, креми), косметологічні та фізіотерапевтичні процедури, лікувальна косметика.

Також важливо оздоровити раціон (відмовитися від солодкого, жирного, смаженого, їсти більше овочів, фруктів, клітковини, пити не менше двох літрів води на день), відмовитися від шкідливих звичок, уникати стресів, висипатися.

І пам’ятайте, що лікування акне – це тривалий системний процес, який займає мінімум півтора-два місяці, тому важливо не опускати рук і не кидати терапію на півдорозі.

Увага, протипоказання!

При акне категорично заборонено розчісування, розпарювання і масаж запалень, самостійне вичавлювання комедонів і прищів – це може призвести до поширення вугрів на нові ділянки шкіри. Також відмовтеся від спроби приховати або замаскувати висипання за допомогою шару тонального крему і пудри – косметика лише посилить проблему закупорки пор.

Ірина Лебединець

Нагадаємо, раніше повідомлялося: Чому виникає «серцевий кашель»?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні