П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВи здивуєтеся: робіть це всього 30 хвилин на тиждень – і ваш...

Ви здивуєтеся: робіть це всього 30 хвилин на тиждень – і ваш рівень стресу значно знизиться

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені з'ясували, що витративши всього 30 хвилин на тиждень, можна принести користь своєму психічному здоров'ю. І це заняття навіть корисніше, ніж прогулянки на природі.

Як знизити рівень стресу – що потрібно робити

Учені з Університету штату Північна Кароліна в США заявили, що результати їхнього дослідження підтверджують “причинно-наслідковий зв’язок між спостереженням за птахами та психічним здоров’ям і щастям, а також підтверджують попередні дослідження, які припускають, що вплив птахів може впливати на людину”. Про це пише Dailymail.

Для дослідження 120 учасників були випадковим чином розподілені так, щоб вони або спостерігали за птахами протягом 30 хвилин на тиждень протягом п’яти тижнів, або гуляли таку саму кількість часу, або продовжували дотримуватися свого звичайного розпорядку (контрольна група).

Раніше ми писали, що розумова робота запобігає деменції.

Психічний стан респондентів і їхній рівень стресу контролювали до і після п’ятитижневого експерименту за допомогою психологічних опитувань.

Кілька тижнів потому експеримент провели знову, і ті самі учасники знову випадковим чином були розподілені в одну з трьох груп. 

Як знизити рівень стресу – результати дослідження

У результаті вчені виявили, що спостереження за птахами призвело до підвищення психічного стану в середньому на 12,1% порівняно зі зростанням на 8,5% у любителів прогулянок на природі, і на 2,6% у контрольної групи.

Рівень стресу у спостерігачів за птахами також знизився на 13,7%, тоді як у любителів прогулянок цей показник знизився на 6,9%, а в контрольній групі – зріс на 6,4%.

Співавтор дослідження, доктор Лінкольн Ларсон стверджує, що “загалом контакт із природою приносить користь для здоров’я, але контакт із птахами може бути особливо корисним, тому що він викликає “м’яке захоплення” – термін, що описує ситуацію, коли увага природним чином утримується менш активною діяльністю”.

“Пошук птахів змушує нас безпосередньо взаємодіяти з природою, а не просто перебувати всередині неї”, – вважає доктор Ларсон.

Дослідження було опубліковано в Журналі екологічної психології.

Вас також можуть зацікавити новини:

Заборона виплат пенсій та багато іншого: що саме передбачає пакет допомоги США (відео)

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не може розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Редакція не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. Також редакція не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Нове на сайті