Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДумайте на здоров'я: вчені з'ясували, що розумова робота запобігає деменції

Думайте на здоров’я: вчені з’ясували, що розумова робота запобігає деменції

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно з новим дослідженням, розумово складна робота може знизити ваші шанси на розвиток деменції. Вчені дійшли висновку, що чим старанніше ваш мозок працює на роботі, тим менша ймовірність того, що у вас виникнуть проблеми з пам'яттю і мисленням у подальшому житті.

Які професії запобігають деменції

Нове дослідження показує, що професії, які стимулюють розумову діяльність, але уникають рутини, наприклад, викладання, робота у сфері комунікацій з людьми або в IT-сфері – корисні. Натомість дорожні робітники та прибиральники можуть піддаватися вищому ризику. Про це пише Dailymail.

Раніше ми писали, чому при гіпертонії треба позбавлятися зайвої ваги.

У рамках дослідження вчені Університетської лікарні Осло в Норвегії проаналізувала 7000 осіб 305 різних професій. Вони виміряли ступінь когнітивної стимуляції, яку учасники відчували під час роботи, і розділили їх на чотири групи на основі отриманих результатів.

Вони також виміряли ступінь виконання рутинних ручних завдань, наприклад, повторюваних рухів під час роботи на заводі, а також ступінь повторюваних когнітивних завдань, таких як ведення бухгалтерського обліку та архівування документів.

Учасники, старші за 70 років, проходили тести на пам’ять і мислення, щоб визначити, чи є у них легкі когнітивні порушення. Аналіз показав, що з тих, хто працював на місцях із найнижчими когнітивними потребами, у 42% було діагностовано легкі когнітивні порушення.

З тих, хто мав роботу з найвищими когнітивними вимогами, лише у 27% було діагностовано легкі когнітивні порушення.

Загалом, у групі з найнижчими когнітивними потребами на роботі ризик легких когнітивних порушень був на 66% вищим, ніж у групі з найвищими когнітивними потребами.

Чому важлива когнітивна стимуляція

Авторка Тріне Едвін каже: “Ми вивчили вимоги різних професій і виявили, що когнітивна стимуляція на роботі на різних етапах життя – у 30, 40, 50 і 60 років – пов’язана зі зниженням ризику легких когнітивних порушень після віку 70. Наші результати підкреслюють цінність роботи, яка вимагає складнішого мислення, як способу зберегти пам’ять і мислення в літньому віці”.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Neurology.*

Вас також можуть зацікавити новини:

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

*Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не може розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Редакція не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. Також редакція не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні