Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 10 травня – що потрібно зробити сьогодні, щоб отримати...

Свята та прикмети 10 травня – що потрібно зробити сьогодні, щоб отримати багатий урожай влітку

Этот материал также доступен на русском языке
10 травня в Україні відзначають Всесвітній день руху для здоров'я. Православні вшановують пам'ять апостола Симона Зилота та Києво-Братську ікону Божої Матері. Іменини відзначають Семен і Таїсія. У народному календарі Симон Посів. Цього дня не потрібно хвалитися своїм достатком.

10 травня – яке свято відзначають в Україні

10 травня в нашій та інших країнах відзначають Всесвітній день руху для здоров’я. Цього дня в усіх країнах проводять різні заходи, щоб привернути увагу громадськості до переваг фізичної активності. Широко відомо, що нестача рухів негативно впливає на перебіг біохімічних і фізіологічних процесів у нашому організмі. При цьому значно знижується функція центральної нервової системи, як наслідок, швидше настає стомлення. Людина стає млявою, розсіяною, знижується діяльність гормонів, погіршується загальний обмін речовин. Тільки заняття фізичними вправами та спортом в змозі забезпечити нормальне живлення серцевого м’яза і вберегти людину від безлічі захворювань. Так що більше рухайтеся і будете здорові!

Також 10 травня мільйони людей відзначають День довіри своїй інтуїції. Свято закликає звернути увагу на інтуїцію – важливий ресурс, який ми можемо використовувати для підвищення якості нашого життя. Будьте уважнішими до своїх внутрішніх відчуттів і слухайте свій внутрішній голос.

А ще 10 травня відзначають День креветок. Цього дня любителі креветок можуть зібратися разом, щоб віддати данину поваги цим молюскам, які називають “морськими фруктами”. 

Немає сумнівів, що креветки популярні по всьому світу. Бажаємо вам сьогодні якомога більше насолодитися смаком цього дуже корисного для здоров’я делікатесу. З “смачним” святом!

10 травня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять апостола Симона Зилота та Києво-Братську ікону Божої Матері.

Симон Зилот належав до 12 найближчих учнів Христа. У будинку Симона Ісус здійснив одне зі своїх чудес і перетворив воду на вино. Вражений побаченим, Симон пішов за Спасителем. У день Вознесіння він разом з іншими апостолами прийняв дар Святого Духа. Загинув Симон за свою віру, є відомості, що його розіп’яли на хресті. 

Києво-Братська ікона Божої Матері або Братська Богородиця – один із найбільш шанованих образів у Києві. За переказами, Богородиця чудесно з’явилася 1654 року у Вишгороді. У 1662 році місто зруйнували татари. Але ікону встигли винести з храму і пустити по Дніпру. Річка винесла святиню на берег Подолу, там її знайшли та перенесли до Братського монастиря. Образ став однією з центральних храмових ікон Богоявленського собору Братського монастиря.

Також 10 травня православні за новим і старим стилем відзначають Світлу або Прощену п’ятницю, день прощення і примирення. У храмах тривають святкові богослужіння і навстіж відкриті Царські врата.

10 травня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами у Світлу п’ятницю не варто:

  • лаятися, лихословити та засуджувати інших,
  • ходити на кладовище, 
  • полювати та рибалити,
  • спалювати траву,
  • займатися важкою роботою.

Заборонено в цей день хвалитися своїм достатком, інакше привернете заздрісників і злодіїв. Також сьогодні варто бути економним і не робити великих покупок.

10 травня – що заведено робити в цей день

Цього дня до святого Симона звертаються з проханнями про добробут в сімейному житті та зцілення від недуг, жінки просять уберегти чоловіків від небезпек. Апостол вважається покровителем подружжя.

Києво-Братську ікону Божої Матері просять про захист від ворогів, дарування добра і любові. Вважається, що Богородиця перебуває до Бога найближче, тому до неї дуже часто звертаються з проханнями та за благословенням.

Цього дня заведено освячувати воду, якою окроплюють городи. За народними повір’ями, це допоможе отримати багатий урожай. Потрібно примиритися з усіма – пробачити та попросити вибачення, зокрема й у тих, кого могли ненароком образити. 

Дівчатам у Прощену п’ятницю потрібно вмитися крижаною водою, вважається, що це допомагає продовжити молодість.

У народне свято Симон Посів, згідно з легендами, природа сама засівала поля і луки. 

Також 10 травня Мати Сира Земля вшановується як іменинниця. Вважається, що цього дня Земля відпочиває, тому її не можна копати, орати, боронувати та навіть залишати на землі гостру зброю, а також предмети обробки землі. А ось прогулянка по землі босими ногами вітається, оскільки цього дня земля може поділитися своєю силою з людиною.

Симонів день вважався найкращим часом для пошуку закопаних скарбів, а народні цілителі 10 травня від світанку до заходу сонця проводили час за збором лікувальних трав. 

10 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • птахи співають до світанку – буде дощ;
  • кріт розкидає землю навколо нори – до похмурої погоди й опадів;
  • сережки на березі лопаються – пора садити хліб;
  • дощ іде – до непогожого літа.

10 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Онисим, Василь, Семен, Сидір і Таїсія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні