Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСиньо-жовтий чи жовто-синій? Яким має бути український прапор, щоб країна розквітала?

Синьо-жовтий чи жовто-синій? Яким має бути український прапор, щоб країна розквітала?

Этот материал также доступен на русском языке
Уже тридцять років як наша країна стала незалежною державою. Однак досі деякі історики та науковці сперечаються про правильність розташування кольорів на державному прапорі.

Цікавить це питання і наших читачів. До редакції електронною поштою надійшов лист від Леоніда Алексєєнка. У ньому читач просить розповісти про те, чому дехто вважає, що кольори на прапорі нашої країни розташовані неправильно, і яким же насправді має бути український прапор.

Скоропадський не винен

Про те, що означають кольори на прапорі України, художники й історики сперечаються протягом усіх років незалежності країни, і навіть є версія, що через неправильне розташування кольорів Україна ніяк не досягне добробуту. Чи так це?

Є два основні тлумачення символів українського прапора. Одні вважають, що блакитний символізує мир і чисте небо, а жовтий – багаті поля України, і тому синій колір має бути вгорі полотнища. Їхні опоненти стверджують, що жовтий символізує вогонь, а синій – воду. Якщо розмістити синій колір зверху, вода «погасить» вогонь, і державу очікують усілякі негаразди.

Вважається, що винуватцем цих суперечок став гетьман Скоропадський, який буцімто «перевернув» прапор, вкинувши країну в хаос. Однак звинувачують гетьмана абсолютно даремно – українські фахівці з геральдики стверджують, що жодних історичних підтверджень того, що Скоропадський «перевертав» прапор, немає. Не підтверджується це й історичними документами.

Прапор, який затвердив гетьман 1918 року, мав, як і сучасний, верхню синю і нижню жовту смуги. А версія про те, що прапор «перевертали», має зовсім інше походження.

Розташування кольорів може бути будь-яким

Згідно з документами, в Україні у першій чверті ХХ століття були два рівноцінні варіанти прапора. Кольори на них були однаковими, але відрізнялися розміщенням. Варіант прапора з блакитною смугою вгорі і жовтою внизу став державним символом 1992 року, коли Верховна Рада України постановила: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору…».

Однак прихильники жовто-синього прапора на підтвердження своєї правоти наводять правила геральдики, за якими кольори прапора мають повторювати кольори герба. Тобто, верх прапора відтворює колір основного атрибута герба, а низ – другорядного. Оскільки гербом України є золотий тризуб у синьому полі, прихильники цієї теорії вважають, що прапор має бути жовто-синім. Однак згідно з історичною наукою про прапори – вексилологією, для України рівноцінними є обидва варіанти. Більше того, навіть якби кольори на прапорі розміщувалися вертикально, це не суперечило б змісту, який ми вкладаємо в національний символ країни.

Перший прапор козаки отримали від поляків

Перше бойове знамено з зображенням орла реєстрові козаки отримали 1576 року від польського короля Стефана Баторія, бо в той час вони користувалися прапорами тих держав, на службі яких були. Пізніше у козаків з’явилися свої прапори і основою їх стало блакитне полотнище, на якому жовтою фарбою наносили зображення зірок, хрестів і зброї.

Джерела: kpi.ua, colorflag.com.ua, 5.ua

Раніше опубліковано: 23 серпня – День Державного прапора України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні