Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачУкраїна: рекордний урожай гречки – чи впаде ціна на крупу?

Україна: рекордний урожай гречки – чи впаде ціна на крупу?

Этот материал также доступен на русском языке
Сільгоспвиробники України зібрали зерна гречки більше, ніж розраховували. Зараз пачка гречаної крупи коштує 40-50 гривень, кілька років тому її можна було купити майже втричі дешевше.

 

Давайте розберемося, чи стане гречка дешевою і популярною, як це було кілька років тому.

Урожай гречки справді такий великий?

Дивлячись із чим порівнювати. Нинішній урожай гречки і справді рекордний – але всього за останні 3 роки. Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що вже зараз намолотили 107 тисяч тонн зерна. До кінця року експерти прогнозують урожай на рівні 114 тисяч тонн.

Якщо порівнювати з 2019 роком, тоді зібрали 85 тисяч тонн гречки, то здається, що цифра пристойно підросла. Однак ще в 2018 році врожай гречки був 137 тисяч тонн. Тобто нинішній урожай, хоч і великий, але не сягає масштабів минулих років.

Кількість посівних площ з кожним роком скорочується: за десять років щонайменше втричі. Аграріям невигідно вирощувати гречку.

Урожай гречки действительно такой большой?Інфографіка: UCAB

Зібраного врожаю гречки вистачить для українців?

У міністерстві агарної політики кажуть, що гречки українцям вистачить сповна. Хоча, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, фонд споживання гречки в Україні на рівні 120 тисяч тонн. Це означає, що зібраного врожаю 114 тисяч тонн трохи не вистачить. І доведеться десь докуповувати.

Є й інша думка. Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський каже, що річна норма споживання гречки в Україні становить близько 180 тисяч тонн, а зовсім не 120 тисяч. І такий дефіцит традиційно намагатимуться закрити імпортом.

Раніше Україна купувала гречку у росіян. Але цього року вони призупинили постачання. У яких обсягах Україна закуповуватиме в Казахстані чи Білорусі, поки що теж не зовсім зрозуміло.

Що буде з ціною на гречку в магазинах?

Складно сказати. Експерти кажуть, що ціна на гречку падати точно не буде. У найкращому разі вона залишиться стабільною, вважає генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. За його словами, так може тривати майже до Нового року, коли стануть зрозумілими остаточні обсяги врожаю та можливості імпорту.

Крім того, вартість гречки залежить від цін на інші крупи. Якщо зернові дорожчатимуть, то гречка теж підросте у ціні.

Виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий упевнений, що причина зростання цін на гречку лише у нестачі самого зерна і більше ні в чому. А коли вдасться вирішити цю проблему – сказати поки що неможливо, резюмував фахівець.

«Одесская жизнь»

Раніше опубліковано: Лікарі розповіли, кому шкідлива гречка

Читайте також: Недорогі продукти: вони допоможуть вам схуднути

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні