П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧи варто чекати відключень світла?

Чи варто чекати відключень світла?

Этот материал также доступен на русском языке
Напередодні осінньо-зимового сезону, згідно з даними Міністерства енергетики, на складах теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей (ТЕС і ТЕЦ) країни не вдалося накопичити достатньої кількості вугілля.

Чи може це призвести до віялових відключень світла в опалювальний період?

Чому виробництво електроенергії скорочується?

Спалюючи вугілля, ТЕС і ТЕЦ виробляють електроенергію, яку і використовують споживачі в побуті. Причому ТЕС і ТЕЦ дають більше третини всієї виробленої в Україні електрики. Цього року, за даними на жовтень, кількість запасів вугілля на складах теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей нижча за планову: на ТЕС – у 3,9 раза, на ТЕЦ – у 1,9 раза.

Водночас, за інформацією Міненерго, за сім місяців 2021 року вуглевидобувні підприємства України виробили вугілля на 12,2% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Але накопичені запаси доводиться витрачати для роботи ТЕС, аби щодня забезпечувати споживачів електроенергією.

На кінець вересня, за повідомленням Укренерго, виробництво електроенергії теплоелектростанціями збільшилося на 8%. Зросло при цьому і її споживання. Частка ТЕС у покритті електричних графіків навантаження зросла до 24%. Причина – скорочення виробництва енергії теплоелектроцентралями, атомними електростанціями, «зеленою» енергетикою.

Експерти турбуються, чиновники заспокоюють

Отож, якщо зима буде холодною, віялових відключень не уникнути, вважають експерти. Адже будь-які перебої або раптові стрибки споживання призведуть або до необхідності імпорту електроенергії, або до обмежень споживачів.

Щоправда, уряд запевняє, що віялових відключень електрики взимку чекати не варто. Зокрема, енергетики збираються більше навантажити атомні електростанції.

Фото: Pexels

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні