Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДопомога з догляду: навіщо подавати документи двічі на рік?

Допомога з догляду: навіщо подавати документи двічі на рік?

Этот материал также доступен на русском языке
Призначення допомоги з догляду регулюється Порядком надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом першої або другої групи внаслідок психічного розладу та доглядає за нею.

«Моя дочка перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері. Я отримую допомогу з догляду. Кожні півроку мені доводиться здавати до соцзахисту довідку про склад сім’ї та довідку з психдиспансеру (рішення медкомісії про необхідність догляду за інвалідом другої групи). У диспансері довідку виписують на 6 місяців і кажуть, що вона дійсна протягом 12 місяців. А соцзахист через півроку знову відправляє на комісію. Чому мені не дають допомогу відразу на рік?

Л.Г., м. Одеса»

Призначення допомоги з догляду регулюється Порядком надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом першої бо другої групи внаслідок психічного розладу та доглядає за ним. Цей Порядок затверджений Постановою Кабінету Міністрів № 1192 від 2 серпня 2000 року* (в редакції від 31.10.2020 р.).

Для призначення грошової допомоги по догляду подаються такі документи:

  1. – заява;
  2. – документ, що посвідчує особу;
  3. – декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
  4. – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю першої або другої групи внаслідок психічного розладу незалежно від того, чи є психічні розлади основною причиною інвалідності;
  5. – копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), згідно з якою здійснюється догляд за інвалідом першої або другої груп внаслідок психічного розладу.

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан. Тобто надавати до соцслужб довідку про склад сім’ї (тепер вона називається «довідка про кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб») немає потреби. Соціальні працівники самостійно запитують потрібні відомості в органах реєстрації місця проживання. За потреби уточнити цю інформацію ви можете в кол-центрі департаменту адміністративних послуг Одеської міськради за телефонами: 15-35 або (048) 705-55-55.

***

А тепер – про необхідність надавати інші документи.

Допомога з догляду призначається на шість місяців і виплачується щомісяця.

Для продовження виплати допомоги по догляду на наступні 6 місяців також подаються зазначені вище документи, крім висновку лікарської комісії про необхідність постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю першої або другої групи внаслідок психічного розладу, якщо в ній не зазначено терміну, на який видано висновок.

Якщо за хворим внаслідок психічного розладу доглядає непрацюючий пенсіонер (або особа з інвалідністю), допомога йому призначається на 12 місяців. В такому випадку разом з заявою треба подати копію трудової книжки. Щоправда, за рік щось може змінитися, наприклад – обставини, які можуть вплинути на право отримувати зазначену допомогу. Тому про зміни в складі сім’ї, доходи членів домогосподарства слід відразу повідомити до управління соціального захисту населення.

* «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю першої або другої групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею».

Скільки платять з догляду?

Розмір допомоги з догляду за інвалідом першої або другої групи внаслідок психічного розладу розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців. Він не може перевищувати прожиткового мінімуму на одну людину за місяць.

Прожитковий мінімум, грн.

Категорія З 1 грудня 2020 р., грн.
В середньому на людину за місяць 2189
Для дітей до 6 років 1921
Для дітей від 6 до 18 років 2395
Для працездатних 2270
Для непрацездатних 1769

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні