П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за інвалідністю: які переваги?

Пенсія за інвалідністю: які переваги?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за інвалідністю другої групи призначається у розмірі 90% пенсії за віком і в будь-якому разі не може бути меншою за розмір прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

«Мені 84 роки. Моя дочка інвалід з дитинства другої групи. Коли оформляв їй пенсію, сказали, що їй вигідно отримувати пенсію за інвалідністю. Зараз вона отримує 1769 гривень. При цьому дочка пропрацювала з 1991-го по 2012 рік. Заробила понад 20 років стажу. Читав, що інваліди з дитинства другої групи при стажі 20 років з 1 серпня 2021 року будуть отримувати 2500 грн. А мені кажуть, що їй немає сенсу переходити з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком. Ще читав, що інвалідам другої групи стаж буде рахуватися з підвищеним коефіцієнтом. Чи так це?

Володимир Артьомов, м. Харків»

Про додатковий стаж…

Ми не знаємо багатьох нюансів, зокрема, скільки років вашій доньці – це може бути важливо. Не знаємо і яка зарплата враховується при обчисленні, ймовірно, що невисока. Але можемо звернути вашу увагу на деякі факти.

Пенсія за інвалідністю другої групи призначається у розмірі 90% пенсії за віком і в будь-якому разі не може бути меншою за розмір прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Зараз такий прожитковий мінімум становить 1769 гривень. Стільки ж становить і розмір мінімальної пенсії за віком. Цілком може бути так, що якщо ваша дочка перейде з одного виду пенсії на інший, то нічого не зміниться. Але це краще уточнити в управлінні Пенсійного фонду за місцем проживання.

До речі, при розрахунку пенсії за інвалідністю до стажу додають період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. А при розрахунку пенсії за віком такий додатковий стаж не враховується. Інших законодавчих рішень, що стосуються підвищеного коефіцієнта стажу для осіб з інвалідністю, немає.  

…і мінімальні виплати

Що стосується перерахунку пенсії влітку, то, можливо, йдеться не про серпень, а про 1 липня. Крім стандартного збільшення мінімальної пенсії з 1769 до 1854 гривень, починаючи з зазначеної дати обіцяють і ще деякі підвищення. Наприклад, ще по 100 гривень хочуть додати тим, кому пенсію не індексували з 1 березня. Це може бути ваш випадок. Також з 1 липня обіцяли встановити надбавку у розмірі 400 гривень особам віком від 75 до 80 років. І мінімальна пенсія у таких людей при стажі від 20 років у жінок і від 25 років у чоловіків мала становити щонайменше 2500 грн. Як уже повідомлялося, виконання цієї норми перенесли з 1 липня на 1 жовтня. Але вашої дочки цей перерахунок не стосуватиметься, оскільки вона ще, мабуть, не досягла зазначеного віку.

***

На завершення можемо звернути увагу на те, що інваліди з дитинства мають право одночасно отримувати дві виплати, пенсію за втратою годувальника і державну соціальну допомогу за інвалідністю. Один вид виплати оформляється у Пенсійному фонді, другий – в управлінні праці та соціального захисту. В такому разі перейти на пенсію за віком точно буде невигідно, бо втратиться право на одночасне отримання двох видів виплат. Ця інформація є важливою, якщо інвалід з дитинства залишається без батьків і власна пенсія за віком у нього маленька.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні