Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому не було доплати до пенсії працюючого пенсіонера

Чому не було доплати до пенсії працюючого пенсіонера

Этот материал также доступен на русском языке
Перерахунок працюючим пенсіонерам цього року було здійснено з 1 квітня, як і передбачає законодавство. Проте доплату за перерахунком за квітень і травень разом з новими розмірами пенсії люди отримали лише у червні.

 «Чоловік отримує соціальну пенсію, але на пенсії він пропрацював кілька років за договором. Чому йому не було добавки, як працюючому пенсіонерові?

Світлана Холомеєнкова, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Що таке соціальна пенсія?

Спочатку треба розібратися з поняттям «соціальна пенсія». Сьогодні на практиці воно фактично не застосовується. Як правило, у таких випадках йдеться про людей, які не мають права на пенсію, тобто коли людина досягла пенсійного віку, а стаж відсутній. Тоді соціальні виплати зазвичай призначають в органах соціального захисту населення. Якщо це так, то про перерахунок пенсії за стажем мови взагалі не може бути, оскільки механізм нарахування державної соціальної допомоги цього не передбачає.

Якщо ж ви мали на увазі пенсію, яка виплачується Пенсійним фондом у мінімальному розмірі, то ситуація дещо інша. Хоча суть від цього особливо не змінюється. Буває так, що у людини мало стажу або була низька зарплатня. Часто в таких випадках основний розмір пенсії виходить набагато нижчим за мінімальний. Тоді до пенсії встановлюється відповідна доплата, щоб її розмір дотягував хоча б до прожиткового мінімуму (2093 гривні). Додавання ще кількох років стажу тут погоди не робить. Це може ні на що не вплинути. Адже два додаткові роки стажу – це збільшення основного розміру пенсії буквально на 2% від зарплати. І якщо цей основний розмір пенсії значно нижчий за прожитковий мінімум, то все одно він автоматично дотягуватиметься до мінімального.

Перерахунок робили, але не всім

Також уточнимо, що не всім пенсіонерам, які працюють, робили перерахунок пенсії з 1 квітня. Потрібно розуміти, що це була якась окрема надбавка або індексація пенсій саме працюючим. Йдеться про тих, хто станом на 1 березня 2023 року вже мав щонайменше два роки неврахованого страхового стажу. Таким людям Пенсійний фонд автоматично зробив перерахунок пенсії із додаванням цих двох років стажу.

Тут важливо розуміти, коли саме вашому чоловікові робили такий перерахунок востаннє і скільки неврахованого стажу у нього було станом на лютий цього року. Або є ймовірність, що перерахунок пенсії вашому чоловікові таки зробили, але він цього не відчув. Як сказано вище, не завжди додавання двох років стажу впливає на загальний розмір пенсії.

Нагадаємо нашим читачам, що перерахунок працюючим пенсіонерам цього року було здійснено з 1 квітня, як і передбачає законодавство. Проте доплату за перерахунком за квітень і травень разом з новими розмірами пенсії люди отримали лише у червні.

За даними Пенсійного фонду, цього разу перерахунок було здійснено для 654 тисяч пенсіонерів. При цьому розмір пенсії збільшився у 401 тисячі осіб. Тобто, як бачимо, у понад 250 тисячах випадків загальний розмір пенсії у людей після перерахунку не змінився.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні