Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПрацюючий пенсіонер: у які терміни перерахують пенсію і чи потрібна для цього...

Працюючий пенсіонер: у які терміни перерахують пенсію і чи потрібна для цього заява

Этот материал также доступен на русском языке
Людина, яка вийшла на пенсію, але продовжує працювати, має право на перерахунок пенсії кожні два роки. Це передбачено частиною 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

«Я на пенсії за віком з 2013 року, але звільнився з роботи тільки 31 грудня 2022 року. В лютому 2023-го подав заяву на перерахунок пенсії. Але мій стаж при обчисленні пенсії не змінився і досі врахований по 30 вересня 2021 року, що складає 50 років і 8 місяців. Насправді ж мій загальний стаж станом на 1 січня 2023-го становив 51 рік і 7 місяців, що підтверджено даними про сплату страхових внесків. Виходить, що розмір моєї пенсії занижений: невірно обчислено коефіцієнт стажу і розмір доплати за понаднормовий стаж.

У Пенсійному фонді мені сказали, що перерахунок за стажем можливий лише після 18 листопада 2023 року, тому що попередній перерахунок був 18 листопада 2021 року. До речі, автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня мені у 2021 році не зробили: довелося самому подавати заяву у листопаді. Через це вийшло зрушення дати перерахунку, і я щомісяця втрачаю 115 гривень. Чому я повинен чекати листопада?

Володимир Новиков, м. Херсон»

В даному випадку Пенсійний фонд діє чітко в межах законодавства. Людина, яка вийшла на пенсію, але продовжує працювати, має право на перерахунок пенсії кожні два роки. Це передбачено частиною 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Наступний перерахунок можливий не раніше, ніж через два роки після попереднього, незалежно від того, скільки людина додатково відпрацювала і коли звільнилася.

Якщо минулого разу ви зверталися по перерахунок в листопаді 2021 року, то наступного разу зможете подати заяву не раніше листопада 2023 року. Фактично період роботи з 1 жовтня 2021 року по 31 грудня 2022 року зможуть зарахувати до стажу не раніше ніж з 1 грудня поточного року – у разі подання відповідної заяви. Якщо ж ви таку заяву не надасте, то перерахунок зроблять потім автоматично з 1 квітня 2024 року. Саме в цьому полягає логіка перерахунку пенсій без звернення особи. Якщо раніше перерахунок пенсії за стажем проводився тільки на підставі відповідної заяви, то, починаючи з 2018 року, таку заяву подавати необов’язково. Перерахунок все одно зроблять, але пізніше.

***

Як відомо, стаж людини після 2004 року визначається за даними Реєстру застрахованих осіб. У Пенсійному фонді бачать, працює людина чи ні, і скільки часу минуло з моменту призначення або останнього перерахунку пенсії. Кожного року в березні проводиться звірка даних і автоматично визначається, хто станом на 1 березня вже має 24 місяці неврахованого стажу. Тобто визначається, хто вже набув право на перерахунок пенсії. Саме таким людям з 1 квітня автоматично проводиться перерахунок пенсії.

Відомо, що останню заяву на перерахунок пенсії ви подавали в листопаді 2021 року. А коли робився перерахунок пенсії до цього, ми не знаємо. Імовірно, станом на 1 квітня 2021 року ще не минуло два роки з моменту попереднього перерахунку, тому автоматично вам його тоді не зробили. Якби ви не подавали заяву в листопаді 2021 року, то такий перерахунок вам би точно зробили автоматично з 1 квітня 2022 року, а наступний (за період роботи з 1.02.2022 року по 31.12.2022 року) – з 1 квітня 2024 року.

Нагадаємо, ми розповідали про особливості індексації звичайної пенсії: відмінності для працюючих та непрацюючих пенсіонерів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні