П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі особливості індексації звичайної пенсії: відмінності для працюючих та непрацюючих пенсіонерів

Які особливості індексації звичайної пенсії: відмінності для працюючих та непрацюючих пенсіонерів

Этот материал также доступен на русском языке
Постанову Кабінету Міністрів про індексацію пенсійних та страхових виплат 2023 року затвердили 27 лютого, і тепер точно можна сказати, що індексація відбулася: на початку березня розпочалися перші виплати підвищених пенсій.

Хто скільки отримає залежить від багатьох складових.

Звичайні пенсії: відмінності для працюючих і непрацюючих

Головна відмінність від того, що пропонувалося у проекті постанови – це дещо відкоригований розмір індексації. Замість обіцяних 20% пенсії індексують на 19,7%. Різниця некритична – лише 0,3%. В іншому все залишається таким самим, як ми писали раніше. Підіб’ємо підсумки.

З 1 березня індексації підлягають звичайні пенсії, призначені за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (за віком, інвалідністю, втратою годувальника). Нагадаємо, що на 19,7% збільшується не вся сума пенсії, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку. Якщо пенсія сама по собі висока, то і збільшення буде більш-менш відчутним. Зазначимо, що основний розмір пенсії (а точніше зарплата) у цьому разі індексується і у працюючих, і у непрацюючих пенсіонерів.

Якщо ж основний розмір пенсії після індексації все одно залишається меншим за мінімальний, тоді розглядається питання про встановлення доплат. Доплати залежатимуть від віку людини, наявного стажу і від того, працює вона чи ні. Мінімальна пенсійна виплата зросла з 2100 до 2520 гривень незалежно від віку та стажу. Але на 2520 гривень зможе розраховувати лише непрацююча людина.

Далі, залежно від індивідуальних показників, пенсіонер може претендувати на мінімальні виплати у розмірі 2760 гривень, 3000 гривень або 3120 гривень. У деяких випадках, якщо людина не матиме повного стажу (30 років у жінок і 35 років у чоловіків), пенсія вираховуватиметься пропорційно стажу.

Але особам, яким понад 75 років, для отримання пенсії у розмірі трьох тисяч гривень уже достатньо мати лише 20 і 25 років стажу відповідно. У цьому сенсі для людей зроблено певне послаблення, порівняно з попередніми роками.

Загалом минулого року подібні мінімальні виплати коливалися в межах 2100-2300-2500-2600-3000 гривень. Нині їх підтягують на 120-420 гривень залежно від категорії та статусу.

Сергій Коробкін

Нагадаємо, ми докладно, на прикладах розбирали, які групи пенсіонерів скільки і коли отримає, у матеріалі Індексацію пенсії у березні затвердили: знаємо приклади, хто скільки отримуватиме. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні