Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНаші нематеріальні традиції: секрети приготування зливної каші – хто вже куштував шедевр...

Наші нематеріальні традиції: секрети приготування зливної каші – хто вже куштував шедевр національної кухні?

Этот материал также доступен на русском языке
Мода змінюється на все, і на їжу також. Все частіше кулінари звертаються до старовинних рецептів, створюючи на їх основі шедеври кухонного мистецтва.

Перелік нематеріальної культурної спадщини України постійно поповнюється рецептами обрядових страв, які колись готували наші пращури. Цього разу ми вам розповімо, що таке зливна каша і як правильно її приготувати.

Зливана каша: дотримуємося обряду

Традиція приготування зливаної каші тісно пов’язана з історією заснування селища Карнаухівка у Дніпропетровській області 1737 року. Кашу готували до дня завершення весняних польових робіт.

Під час обряду жителі селища збиралися просто неба і приносили з собою різні продукти: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Всі ці інгредієнти вони поміщали у великий казан і готували на відкритому багатті ароматну кашу.

Інгредієнти

Вода – 2,5 склянки, пшоно – 1 склянка, картопля – 2-3 середні штуки, сира жирна свиняча грудинка – 200 грамів, цибуля – 2-3 штуки, вершкове масло – 70 грамів, сіль, мелений перець – за смаком.

Приготування

  • Картоплю почистити, нарізати на невеликі кубики, залити водою, довести до кипіння і варити 10 хвилин.
  • Тим часом вимити кілька разів пшоно і додати до напівготової картоплі, зменшити вогонь і варити до готовності пшона.

Кашу посолити за смаком і приготувати засмажку.

  • Дрібно нарізати жирну грудинку та цибулю. Спочатку підсмажити грудинку, щоб витопився жир, а потім додати цибулю і підсмажити її до рум’яності, поперчити за смаком.
  • Засмажку викласти у готову кашу, додати вершкового масла і ретельно перемішати, намагаючись злегка розім’яти картоплю.

Готову кашу розкласти по тарілках і подавати до столу. Смачного!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні