Новини

Що корисніше – сирий або варений гарбуз: для багатьох це буде несподіванкою

Термічна обробка забирає значну частину вітамінів, що містяться в овочах і фруктах. Тому існує ціла культура споживання сирих продуктів. Крім того, здорове харчування передбачає вживання певної кількості сирих овочів, фруктів і зелені. Але важливо знати, які продукти можна їсти в сирому вигляді, а які тільки після термічної обробки. Чи можна споживати гарбуз сирим, ми розповімо далі.

Читайте також:  Чому гарбуз повинен бути в раціоні кожного?

Як сирий гарбуз впливає на організм

Фахівці стверджують, що гарбуз у сирому вигляді є справжньою вітамінною бомбою. Дуже важливим є те, що під час термічної обробки з неї зникає майже весь вітамін Т, який ще називають карнітином. У сирому вигляді він добре засвоюється організмом. Чому це важливо?

Дефіцит вітаміну Т може призвести до проблем кровотворення, а також порушення метаболізму. Він також важливий для здатності організму протистояти стресам та адаптуватися до несприятливих умов.

Для людей, які худнуть або контролюють масу свого тіла, важливо знати, що вітамін Т допомагає спалювати жири та виводити токсини. Через невисоку калорійність (22 ккал на 100 г продукту) гарбуз не додає сантиметрів в талії, проте насичує надовго завдяки великій кількості поживних речовин.

Сирий гарбуз корисний для людей, які мають серцево-судинні захворювання. Адже карнітин у його складі знижує рівень холестерину, профілактує інфаркти, інсульти, ішемії і взагалі позитивно впливає на роботу серцевого м’яза. Вітамін Т також важливий для ендокринної системи. Зокрема, він регулює роботу щитоподібної залози. А завдяки великій кількості клітковини, сирий гарбуз налагоджує травлення.

Фахівці відзначають позитивний вплив сирого гарбуза на чоловічу репродуктивну функцію. Отже, цей продукт рекомендують включати в раціон при лікуванні безпліддя чоловіків.

Читайте також:  Медики розповіли, які хвороби лікує гарбуз

Кому не можна їсти сирий гарбуз

Популярні сьогодні сорти гарбуза з солодким смаком не рекомендовані хворим на діабет через ризик підвищення рівня цукру в крові. Також не варто активно споживати цей продукт людям, які страждають на запальні захворювання шлунково-кишкового тракту або мають камені в жовчному міхурі та нирках.

Сирий гарбуз також не рекомендують включати в раціон маленьких дітей і людей похилого віку. Він може бути важким для перетравлювання.

Новое на сайте

  • Новини

Українцям повернуть недоплачені пенсії: хто отримає виплати

Уряд визнав, що через попередні розрахункові помилки пенсіонери недоотримали значні суми. Кому виплатять компенсації.

06/10/2025 11:22
  • Новини

Пенсіонерам готують підвищення виплат: хто та скільки отримає (відео)

Кабмін затвердив законопроєкт про державний бюджет на 2026 рік. Документ передбачає підвищення соціальних стандартів —…

06/10/2025 10:31
  • Новини

З жовтня пенсіонери зможуть отримувати нову грошову допомогу: які умови треба виконати

Частина українців, у тому числі особи пенсійного віку, з жовтня має право на отримання нових…

06/10/2025 09:55
  • Новини

Це небезпечно: експерти назвали чотири прилади, які ніколи не можна вмикати через подовжувач

Більшість українців навіть не підозрюють, що звичка підключати ці прилади через подовжувач може стати причиною…

06/10/2025 08:29
  • Новини

Як оформити пенсію зі стажем 38 років, щоб отримувати 10 тисяч гривень

В Україні пенсія за віком визначається двома ключовими чинниками — тривалістю страхового стажу та рівнем…

06/10/2025 06:36
  • Новини

Як учасникам бойових дій оформити пільги на комунальні послуги через ЦНАП

В Україні близько мільйона осіб мають статус учасника бойових дій - таку цифру озвучували міністерка…

06/10/2025 05:36