Новини

Що корисніше – сирий або варений гарбуз: для багатьох це буде несподіванкою

Термічна обробка забирає значну частину вітамінів, що містяться в овочах і фруктах. Тому існує ціла культура споживання сирих продуктів. Крім того, здорове харчування передбачає вживання певної кількості сирих овочів, фруктів і зелені. Але важливо знати, які продукти можна їсти в сирому вигляді, а які тільки після термічної обробки. Чи можна споживати гарбуз сирим, ми розповімо далі.

Читайте також:  Чому гарбуз повинен бути в раціоні кожного?

Як сирий гарбуз впливає на організм

Фахівці стверджують, що гарбуз у сирому вигляді є справжньою вітамінною бомбою. Дуже важливим є те, що під час термічної обробки з неї зникає майже весь вітамін Т, який ще називають карнітином. У сирому вигляді він добре засвоюється організмом. Чому це важливо?

Дефіцит вітаміну Т може призвести до проблем кровотворення, а також порушення метаболізму. Він також важливий для здатності організму протистояти стресам та адаптуватися до несприятливих умов.

Для людей, які худнуть або контролюють масу свого тіла, важливо знати, що вітамін Т допомагає спалювати жири та виводити токсини. Через невисоку калорійність (22 ккал на 100 г продукту) гарбуз не додає сантиметрів в талії, проте насичує надовго завдяки великій кількості поживних речовин.

Сирий гарбуз корисний для людей, які мають серцево-судинні захворювання. Адже карнітин у його складі знижує рівень холестерину, профілактує інфаркти, інсульти, ішемії і взагалі позитивно впливає на роботу серцевого м’яза. Вітамін Т також важливий для ендокринної системи. Зокрема, він регулює роботу щитоподібної залози. А завдяки великій кількості клітковини, сирий гарбуз налагоджує травлення.

Фахівці відзначають позитивний вплив сирого гарбуза на чоловічу репродуктивну функцію. Отже, цей продукт рекомендують включати в раціон при лікуванні безпліддя чоловіків.

Читайте також:  Медики розповіли, які хвороби лікує гарбуз

Кому не можна їсти сирий гарбуз

Популярні сьогодні сорти гарбуза з солодким смаком не рекомендовані хворим на діабет через ризик підвищення рівня цукру в крові. Також не варто активно споживати цей продукт людям, які страждають на запальні захворювання шлунково-кишкового тракту або мають камені в жовчному міхурі та нирках.

Сирий гарбуз також не рекомендують включати в раціон маленьких дітей і людей похилого віку. Він може бути важким для перетравлювання.

Новое на сайте

  • Новини

Найсмачніше печиво дитинства: готуємо незаслужено забуті «Каштани»

Це печиво в дитинстві любили абсолютно всі. Згадайте цей смак, приготувавши «Каштани» за простим рецептом.

22/05/2025 14:00
  • Новини

Доплати за додатковий стаж: кому і на скільки збільшать пенсію (відео)

Деякі українці мають право на додаткові доплати до пенсії за понаднормовий стаж. Хто та на…

22/05/2025 13:00
  • Новини

Триває реєстрація на отримання 1200 гривень: як подати заявку

Частина українців можуть зареєструватися на отримання нової грошової допомоги від благодійної організації. Потрібно заповнити онлайн-анкету.

22/05/2025 12:00
  • Новини

У частини пенсіонерів паперові пенсійні посвідчення стануть недійсними: що треба знати

Частину паперових пенсійних посвідчень можуть визнати недійсними. Хто не зможе скористатися пенсійним та з чим…

22/05/2025 10:52
  • Новини

Протягом двох днів видаватимуть безкоштовні продуктові набори: як отримати

Частина українців можуть отримати безкоштовні продуктові набори від міжнародної організації. Як це зробити.

22/05/2025 09:05
  • Новини

Доплати до пенсій в Україні: як отримати до 2361 гривні на місяць

Деякі пенсіонери можуть отримувати. На які доплати до пенсій можна розраховувати та як їх оформити.

22/05/2025 08:05