Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниМасло, сир і молоко: як у домашніх умовах перевірити якість та не...

Масло, сир і молоко: як у домашніх умовах перевірити якість та не потрапити на фальсифікат

Этот материал также доступен на русском языке
Саме молочні продукти найчастіше підробляють. Незважаючи на високі ціни, ризик купити підробку останнім часом зростає у рази. Неякісні продукти харчування в першу чергу б'ють по нашому здоров'ю, тому так важливо, щоб продукція була натуральною.

Сьогодні, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Які продукти найчастіше підробляють і як відрізнити підробку.

Раніше ми розповідали, у чому користь вершкового масла.

Як відрізнити доброякісний молочний продукт від підробки? Це можна зробити не лише в лабораторії, а й у домашніх умовах.

Як перевірити наявність у сирі рослинних жирів

Недобросовісні виробники часто додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир повинен складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту за кімнатної температури на 8–10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінився, значить, у ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.

Щоб перевірити, чи немає в сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати п’ять хвилин. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то в нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтим або коричневим.

Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить натуральний сир. Якщо він розпадеться на пластівці, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.

Що додають у молоко недобросовісні виробники

Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле або синювате, значить, в ньому присутні добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку із теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.

Щоб покращити зовнішній вигляд молока та збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко в столову ложку і капніть у нього оцтом: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.

Так само просто можна перевірити молоко і наявність антибіотиків. Залишіть трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим». Справа в тому, що антибіотики уповільнюють зростання молочнокислих бактерій, які є в натуральному молоці.

Щоб перевірити свіжість молока, в якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику ємність і всипте туди половину чайної ложки соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.

Найчастіше підробляють вершкове масло

Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не повинно бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло повинна бути твердим і гладкия, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть.

Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту та опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні