П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнці не зможуть виходити на пенсію у 60 років

Українці не зможуть виходити на пенсію у 60 років

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям доведеться працювати довше та виходити на пенсію пізніше. З чим це пов'язано?

Українцям доведеться довше працювати в старості й залишатися активними, оскільки людського капіталу для відновлення економіки в країні не вистачає.

Про це заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович на форумі “Демографічне майбутнє України: стратегія стійкості та відновлення”.

Раніше ми розповідали, що частині українців пенсії призначатимуть по-новому.

Жолнович наголосила, що саме людський капітал – найважливіший ресурс.

Але, на жаль, кількість населення України скорочується, зокрема через війну. Одним з головних факторів є і демографічне старіння.

Тому однією з демографічних цілей України разом зі створенням умов для підвищення народжуваності та міграційним приростом населення є адаптація до демографічного старіння та створення умов для активного довголіття українців. Зокрема, йдеться про збереження трудової активності.

За словами міністерки соціальної політики, працювати українцям доведеться довше, щоб забезпечувати самих себе в старості. Причина – уже сьогодні кількість працюючих громадян та пенсіонерів співвідноситься 1:1. Народжуваність в Україні скоротилася.Тож утримувати пенсіонерів у майбутньому буде складно.

Жолнович наголосила, що зараз можливість українців проводити активне довголіття є дуже низькою, тож треба це змінити. Насамперед йдеться про такі заходи:

  • покращення загального стану здоров’я населення;
  • підвищення доступності та якості медичної допомоги;
  • профілактику захворювань замість екстреного лікування;
  • адаптацію сфери послуг для пенсіонерів з інвалідністю;
  • поширення здорового способу життя та зменшення шкідливих звичок.

Також, за словами Жолнович, для заміщення принаймні до 40% заробітку для пенсій людей відповідного віку потрібно приблизно ще 6 мільйонів працюючого населення.

Цього не можна досягти ні активним довголіттям, ні підвищенням народжуваності. Тому міністерство буде вживати заходів для повернення українців з-за кордону, у тому числі представників діаспори, а також для залучення в Україну мігрантів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат чи подавати до суду (відео)

Кому і як вважають чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні