Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 17 квітня – що не можна робити, щоб...

Свята та народні прикмети 17 квітня – що не можна робити, щоб не втратити удачу та благополуччя

Этот материал также доступен на русском языке
17 квітня в Україні відзначають День працівників пожежної охорони. Православні вшановують пам'ять священномученика Симеона, єпископа Перського. Іменини відзначають Адріан, Акакій, Олександр та Симеон. Цього дня не потрібно ганяти птахів, прати рушники та постільну білизну, сваритися та лаятися.

17 квітня – яке свято відзначають в Україні

17 квітня в Україні святкують День працівників пожежної охорони. Його в Україні святкують уже 11 рік. Свято було затверджене указом президента від 11 жовтня 2013 року. Його мета полягає в тому, щоб вшанувати нелегку працю працівників пожежної охорони, які борються з вогняною стихією, а також рятують людей та їхнє майно.

Також 17 квітня – Міжнародний день боротьби з гемофілією, покликаний привернути увагу до цього рідкісного спадкового захворювання, пов’язаного з порушенням процесу згортання крові. Станом на 2024 рік у світі налічується приблизно 450 тисяч хворих на гемофілію. За оцінками, приблизно 1 із 10 тисяч людей народжуються з цим захворюванням. В Україні, за даними Електронної системи охорони здоров’я, станом на 2023 рік було зареєстровано 1484 хворих на гемофілію.

Також 17 квітня — Міжнародний день кажанів. Його мета — привернути увагу громадськості до необхідності збереження єдиних ссавців планети Земля, здатних до тривалого активного польоту, а також довкілля їхнього проживання. Через низьку популяцію кажанів занесено до Червоної книги України.

Любителям кави буде цікаво дізнатися, що в Італії 17 квітня святкують День кави еспресо — одного з найміцніших кавових напоїв, який допомагає прокинутися вранці мільйонам жителів світу.

Ну а в США 17 квітня святкують не менш “смачне свято” — День сирних кульок. Такі кульки, або як їх називають жителі Сполучених Штатів, “чизболи” — мегапопулярна закуска для вечірок.

17 квітня — яке церковне свято 2024

Цього дня православні християни вшановують пам’ять священномученика Симеона, єпископа Перського. Симеон, єпископ Перський, у IV столітті був єпископом міста Селевкії — Ктесіфона.

Його звинуватили у зв’язках із грецькою державою та ворожих діях проти перського царя Сапора II. Єпископ відмовився зректися своєї віри і вклонитися язичницьким богам, щоб врятуватися, а цар, щоб помститися, звелів на очах Симеона обезголовити всіх християн, які перебували в його в’язниці. Останнім поклав голову на плаху і сам єпископ.

Також православні християни вшановують 17 квітня ікону Божої Матері Геронтисса. Вважається, що вона полегшує муки смертельно хворим і зцілює рак. Також ця ікона допомагає у зачатті дітей. До неї можна звернутися з молитвою про успіх у навчанні та роботі.

Згідно з легендою, вперше ікона проявила себе у XIV столітті. Тоді почали будувати монастир Пантократор на горі Афон. Ікона разом з будівельними інструментами пропадала щоночі і вранці всі знаходилися в одному місці.

Вирішили, що так Богородиця вказує на місце будівництва нового монастиря — там його і збудували.

17 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами, цього дня не варто:

  • прати рушники та постільну білизну, щоб уникнути виникнення неприємних спогадів;
  • сваритися і лаятися;
  • ловити або зганяти птахів, особливо журавлів, інакше можна втратити удачу та благополуччя.

17 квітня також вважається невдалим днем для покупок нових речей.

Триває Великий піст 2024 року, тому тим, хто його дотримується, не можна вживати м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти.

17 квітня — що заведено робити в цей день

Цього дня до ікони Божої Матері Геронтисса звертаються з проханнями про зцілення від тяжких хвороб, зачаття дитини, успіх у навчанні, вирішення матеріальних труднощів.

17 квітня наші предки збирали лікарські трави.

Бджолярі присвячували цей день догляду за бджолами: чистили вулики та обприскували пасіку святою водою.

Цей день також вважається вдалим для збирання та продажу продуктів бджільництва.

Ну а з’їдений мед буде особливо корисним і принесе успіх.

Також 17 квітня 2024 року — ідеальний день для прикопування пагонів і вкорінення живців винограду, смородини та аґрусу.

17 квітня — народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • бджоли не вилітають з вулика — до спеки;
  • якщо багато бджіл обсіли фруктові дерева — вони принесуть хороший урожай;
  • багато сережок на вільсі — до врожаю вівса, а шишок — до врожаю ячменю.

17 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Адріан, Акакій, Олександр та Симеон.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як призначають пенсії з інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Я не сумую: чим українські пенсіонери займаються у вільний час — відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні