Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 9 березня: що обов'язково потрібно зробити цього...

Які свята відзначають в Україні 9 березня: що обов’язково потрібно зробити цього дня

Этот материал также доступен на русском языке
9 березня в Україні святкують День народження Тараса Шевченка та День землевпорядника. Православна церква відзначає День Сорока Святих. Що не можна робити сьогодні, щоб не накликати на себе і свою родину лихо?

9 березня відзначається 210 років від дня народження видатного українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка.

Великий Кобзар народився на території сучасної Черкаської області. У ранньому дитинстві він втратив матір, а трохи згодом ще й батька. У 14-річному віці він почав прислужувати у будинку поміщика Енгельгардта. Як власність пана переїхав із ним у Петербург.

Після набуття свободи Тарас Шевченко стає студентом Петербурзької академії мистецтв, там удосконалює свої навички художника. Одночасно вивчає історію, літературу та інші гуманітарні науки. У 1840 році він видає свою першу збірку поезій, яку сьогодні називають “Кобзар”. 1846 року Шевченко приєднується до Кирило-Мефодіївського братства і відстоював свободу України. На початку 50-х років членів братства було заарештовано і Тарас був серед них. Його засудили до служби рядовим в Оренбурзькому корпусі, заборонили писати та малювати.

За 10 років Шевченко отримав звільнення. Проте йому заборонили мешкати на рідній землі. Помер Кобзар 10 березня 1861 року.

Другої суботи березня в Україні святкують День землевпорядника – професійне свято.

Це свято започатковано у 1999 році на підтримку ініціативи Державного комітету України із земельних ресурсів (Держкомзему) та Спілки землевпорядників України з урахуванням значного внеску землевпорядників у проведення реформ в Україні, забезпечення раціонального використання та охорони земельних ресурсів.

“Земля – основне національне багатство, яке перебуває під особливою охороною держави”, – йдеться у Земельному кодексі України.

День Сорока Святих – традиції, прикмети та заборони

Раніше День Сорока Святих відзначали 22 березня.

Історія дня Великомучеників севастійських

40 воїнів севастійських, які служили давньоримському імператору Ліцинію відмовилися зректися християнської віри, за що були страчені в місті Севастія, на території сучасної Туреччини, в 320 році.

Їх змусили стояти на льоду у Севастійському озері.

За мученицьку смерть їх прозвали великомучениками.

Що не можна робити на Сорока Святих

9 березня не можна їсти м’ясо, молочні продукти, яйця.

Під забороною фізична робота, бажано навіть не займатися прибиранням у будинку.

Не можна цього дня позичати гроші, а також шити, прати чи ремонтувати речі.

Що потрібно зробити 9 березня

Православні у свято Сорока севастійських мучеників ідуть до церкви і ставлять 40 свічок та б’ють стільки ж поклонів. Але у народі є ще кілька обов’язкових традицій.

Це, зокрема, випікання пиріжків та булочок у вигляді птахів. А потім ці булочки роздавали рідним та друзям, цей обряд допомагав зберегти здоровою усю свійську птицю, яка є в господарстві.

А для здоров’я всієї родини було прийнято топтати ряст – перша зелень. Хто потопче ряст навесні, той протягом року буде здоровим.

Прикмети на погоду на Сорок Святих

Якщо у День сорока святих 9 березня хороша погода, то, значить, найближчі 40 днів можна холодів не чекати.

Якщо 9 березня буде холодно, то наступні 40 днів можливе погіршення погоди.

Якщо птахи мостять гнізда на сонячному боці у День сорока святих, то літо буде холодним та врожайним.

Якщо 9 березня вже з’явилися шпаки, то літо буде дуже теплим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні