Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаНебезпечні підживлення: які добрива не можна використовувати, щоб не втратити врожай картоплі

Небезпечні підживлення: які добрива не можна використовувати, щоб не втратити врожай картоплі

Этот материал также доступен на русском языке
Виростити картоплю легко можна практично в будь-якому ґрунті, хоча найкращий урожай можна отримати на пухкому родючому ґрунті, збагаченому органікою. Розповімо, як правильно удобрити ґрунт під посадку картоплі і чим у жодному разі не можна її підгодовувати.

Картопля дуже живуча і невибаглива рослина. Це означає, що вона виживе навіть у виснаженому ґрунті за поганого догляду і в несприятливих погодних умовах. Але ось який урожай ви отримаєте, якщо просто закопаєте бульби в непідготовлену землю і не будете доглядати за посадками? Можна сміливо стверджувати, що в такому разі картоплею на зиму вам не запастися, тому що рослина витратить усі свої сили виключно на виживання, тому бульби будуть дрібними, а кількість їх – мізерною.

Тим часом якщо завзято дбати про посадки картоплі, не знаючи, що потрібно рослині, урожай також можна занапастити власними руками. Неправильно підібрані або невчасно внесені добрива можуть призвести до пишного росту зелені, а ось викопувати восени може бути нічого.

Нещодавно ми писали, які рослини можуть збільшити врожайність огірків удвічі.

Що потрібно для гарного врожаю картоплі

Картопля любить нейтральний (рН 5-6) або слабокислий ґрунт. У кислому ґрунті врожай картоплі буде істотно гіршим.

Крім того, посадки картоплі слід розташовувати на сонячній ділянці. Якщо хоча б частину світлового дня картопляні грядки перебувають у тіні, то гарного врожаю можна не чекати.

Усім рослинам для життєдіяльності потрібен азот. Цей мікроелемент дає змогу активно нарощувати зелену масу і робить колір листя насиченим Але для картоплі надлишок його в ґрунті небезпечний: рослина стає схильною до захворювання паршею і нарощує стебла і листя на шкоду утворенню бульб.

Кальцій також потрібен картоплі, щоб зробити ґрунт більш лужним, але надлишок його погано позначається на здоров’ї рослин. Тому розкислювати ділянку під посадки картоплі рекомендують з осені, а ось навесні це робити вже пізно.

Чим не можна удобрювати картоплю

Ніколи не використовуйте ці добрива для картопляних грядок, щоб не зіпсувати майбутній урожай:

Свіжий гній – може бути джерелом хвороб, приваблювати шкідників і містить надмірну кількість азоту. Використовуйте тільки гній, що перепрів не менше року, і удобрюйте ним грядки з осені.

Картопляні очистки – можуть бути рознощиками хвороб та інфекцій картоплі.

Деревний попіл – містить багато лугу і сильно змінює кислотність ґрунту. Використовувати можна тільки на кислих ґрунтах після аналізу на pH.

Свіжий курячий послід – дія аналогічна свіжому гною. Під час підживлення протягом вегетаційного періоду може призвести до опіків у рослин при потраплянні на листя.

Надлишок мінеральних добрив – пригнічує утворення бульб. Витрачайте добрива строго за інструкцією виробника в нормах, зазначених для картоплі.

Дріжджі – категорично не підходять для удобрення картоплі. З такою підгодівлею бульби будуть пухкими і несмачними.

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта (відео)

Як не заплутатися: кому потрібно змінити пенсійне посвідчення (відео)

Нове на сайті