Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниХарчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Харчуємося повітрям? Які продукти можуть собі дозволити пенсіонери в Україні – відеоопитування

Этот материал также доступен на русском языке
Ціни в продуктових магазинах зростають стрімко, чого, на жаль, не скажеш про пенсію. Нині вона, в середньому, становить трохи більше ніж 5 000 гривень, а за один похід до магазину на касі можна залишити і 500 гривень, і більше. Це не кажучи вже про рахунки за комуналку і ціни на ліки.

Як годуватися із такою пенсією? Які продукти можна собі дозволити та чи можна харчуватися збалансовано? Такі питання ми поставили пенсіонерам.

Василь: “Я можу собі дозволити мінімум продуктів, що тут казати: борщ та кефір, умовно. З м’ясного нічого особливо не купиш – все дорого. Але фрукти поки що доступні – яблука дешеві, а все завезене – дороге. Знижок для пенсіонерів немає. Так, буває, зайдеш до супермаркету наприкінці дня, у вихідні, можна щось за уцінкою зловити. Але діти нам допомагають. Ось дочка нещодавно зварила та привезла холодець”.

Ганна: “Отримала пенсію, зайшла в аптеку: все, що після покупки ліків залишиться, то й піде на їжу. Дивишся, що дешевше взяти. Хочеться і шматочок сиру, і шматочок масла, ковбаски, шматочок якогось почеревку, печива хорошого. Але це все рідко. А так купуємо основне – хліб, олію”.

Софія: Навіть не знаю, що вам сказати, їй Богу. Я можу собі щось дозволити, але не все, звісно. Можу купити курячу грудку та зробити биточки, наприклад. З пенсії можу взяти кілограм м’яса та поділити його на кілька разів. Я живу сама, у мене чоловік помер, тому мені багато не треба. Фрукти та овочі теж завжди беру, але потроху. Яблука цілком можна купити, ціни хороші. Я по 20 грн/кг взяла такі чудові яблука! Нещодавно зробила собі дуже смачний вінегрет: бурячок, картопля, огірочок – це все я маю вдома своє. Закрутки на зиму я теж робила: дві банки огірків, томатний сік та дуже смачний джем із яблук зі сливами. Купую все я зазвичай на базарі, на Черемушках. Викручуюсь, як можу, тому що я не вільна купувати все на світі, але прибіднятися не хочу, це зараз якось немодно. Нічого, проживемо! Ви знаєте, все добре, аби скоріше скінчилася ця війна!”

Ніна: “У мене вся пенсія йде на комуналку та їжу. Купую найнеобхідніше. Якщо це м’ясо, то я його поділяю на три рази, курочку – на два рази. Звісно, є те, що я не можу собі дозволити. Ви сміятиметеся, але я, не знаю вже скільки десятиліть, не їла раків. Я навіть два раки не можу собі купити! Хотілося б, щоб харчування було більш збалансоване, щоб я могла собі дозволити свіжий сік, наприклад. А так, я люблю вівсянку – вона всім і завжди корисна. Я додаю до неї ваніль, і вона мені не набридає зовсім: і недорого, і смачно, і корисно. Я намагаюся ходити на ринок, слава Богу, вони ще є. Також в мене є картки знижок майже всіх супермаркетів. В одному з них хороша система бонусів у вихідні – економія, якщо подивитися по чеках, виходить значна. Я, по можливості, можу виділити собі щось смачненьке, але мені зовсім не вистачає грошей на духовну їжу, а я хочу до театру, до кафе. Дуже прикро, бо хочеться жити, а не доживати”.

Галина: “Я можу собі дозволити овочі дешеві, іноді рибку, але переважно курку, звичайно. Можу картоплю посмажити, зробити вінегрет, квасоля – це теж білок. Так і заміняємо те, на що грошей не вистачає. Ми з подругою ще й повітрям харчуємось – це дуже корисно для здоров’я. Мені 85 років, подрузі – 86, і ми у вихідні ходимо з центру пішки до Парку Перемоги, бо рух – це сила. Все у нас нормально! Дай Боже, щоб тільки не бомбили, щоб було тихо, а ми виживемо, хай навіть не сподіваються!”

Людмила: Овочі я купую за акцією: вже знаю, де шукати. Але чогось особливого я собі не дозволяю. Мені хотілося б на бутерброд покласти шматочок червоної рибки – але ні. Я навіть курку не завжди можу купити. Проте я не скаржусь. Зайві калорії мені не потрібні. Макарони я намагаюся не їсти, це таки важка їжа, білий хліб теж виключаю”.

Любов: “Яловичину я не купую, на курочці перебиваємось. Овочі та фрукти намагаюся брати: роблю вінегрет або бурячок з олією та цибулькою, яблучка. Але закрутки цього року не робила: не вийшло, бо овочі були дуже дорогі. Я живу з донькою, вона теж допомагає, тож тримаємось на плаву”.

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Пенсіонерам встановлено щомісячну компенсаційну виплату: хто і скільки може отримати

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні