П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвято та прикмети 4 грудня – що заборонено робити у Варварин день

Свято та прикмети 4 грудня – що заборонено робити у Варварин день

Этот материал также доступен на русском языке
4 грудня в Україні відзначають Міжнародний день обіймів. Православні вшановують пам'ять великомучениці Варвари. Іменини відзначають Геннадій та Яна. У народному календарі Варварин день. Цього дня не можна сваритися з близькими.

4 грудня – яке свято відзначають в Україні

Цього року 4 грудня в Україні стартує Всеукраїнський тиждень права. Цього дня 75 років тому Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. Мета проведення Тижня права полягає в тому, щоб підвищити знання громадян про свої права.

Також 4 грудня в нашій країні і в усьому світі з 2019 року відзначають Міжнародний день банків. Свято покликане відзначити внесок банків у поліпшення умов життя і доходів жителів різних країн.

Крім того, 4 грудня – Міжнародний день обіймів. Творці свята вважають, що обіймати можна навіть незнайомих людей, адже під час обіймів люди обмінюються душевним теплом. Давно відомо, що доброзичливі дотики покращують імунітет, підвищують рівень гемоглобіну та окситоцину. Вважається, щоб відчувати щастя, людині потрібно обійматися не менше десяти разів на день. 

Ще 4 грудня святкують День печива. Це чудовий привід поласувати улюбленим десертом. Можна, наприклад, влаштувати тематичну вечірку, попросивши кожного гостя спекти або купити своє улюблене печиво.

4 грудня – яке церковне свято 2023 року

Цього дня віряни вшановують пам’ять великомучениці Варвари. Катом святої став її батько, який не зміг прийняти рішення дочки присвятити себе християнству. Він відмовився від Варвари, яка наполегливо стояла за свою віру. Після цього її стали катувати, і в підсумку батько сам відрубав мучениці голову.

4 грудня – що не можна сьогодні робити

Цього дня здавна люди дотримувалися низки заборон. Вважалося, що не можна:

  • лаятися і псувати стосунки з близькими, 
  • робити ремонт у будинку, білити стіни і прати,
  • займатися рукоділлям, особливо прясти.

Також вважається, що після Варвариного дня до самої весни не можна копати землю.

4 грудня – що прийнято робити цього дня

Цього дня до Варвари жінки зверталися з проханнями про сімейне щастя, благополучну вагітність і легкі пологи. Також святу молили про здоров’я дітей. Вважалося, що 4 грудня Варвара чує всі молитви жінок, адже вона є жіночою заступницею.

У Варварин день незаміжні дівчата починали ворожити. Зрізали гілочку вишні та ставили її у воду. Люди вірили, що якщо до Різдва гілочка пустить нові листочки, то незабаром усі бажання здійсняться і дівчина вийде заміж.

4 грудня – народні прикмети

Цього дня за природними явищами люди визначали, якою буде погода найближчим часом. Вважається, якщо 4 грудня день видався сонячним і морозним, то зима буде м’якою. А якщо цілий день тепло і сиро, то зима прийде сувора.

Також якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то весь грудень погода буде мінливою.

4 грудня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Геннадій, Іван, Уляна, Яна та Варвара.

За річну передплату газети “На пенсії” – у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рікд

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні