П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНайкраща ягода, яку потрібно їсти, якщо у вас діабет: може суттєво знизити...

Найкраща ягода, яку потрібно їсти, якщо у вас діабет: може суттєво знизити цукор

Этот материал также доступен на русском языке
Діабет спричиняє накопичення глюкози в кровотоці, що призводить до стрибків рівня цукру в крові, що згодом призводить до безлічі серйозних ускладнень, як-от інфіковані рани і проблеми з серцем. Дієтологиня, що спеціалізується на лікуванні діабету, радить їсти ці ягоди, тому що вони несуть найменший ризик виникнення потенційно небезпечного стрибка цукру.

Джоселін Лоран, дієтологиня з Регіонального медичного центру Чарльза Університету Меріленда, розповіла виданню Eating Well, чому вона рекомендує їсти чорницю своїм пацієнтам із діабетом або тим, хто перебуває в групі ризику.   

Раніше ми писали, які продукти підвищують рівень цукру в крові.

Чому чорниця запобігає стрибкам цукру в крові

Насамперед, ці ягоди можуть запобігти стрибкам рівня цукру в крові завдяки високому вмісту клітковини, яка уповільнює вивільнення фруктових цукрів у кровотік. Приміром, склянка чорниці містить близько 3,6 грама клітковини, тоді як банан містить 3,1 грама. У яблуці міститься трохи більше клітковини, але зате в чорниці на 4 грами менше фруктового цукру. 

Ба більше, за словами експерта, ризик збільшення ваги під час вживання великих порцій чорниці дуже невисокий, на відміну від інших фруктів, через дуже її низьку калорійність. Одна чашка містить всього 84 калорії, а одна чашка банана – приблизно 105. 

Чим корисна чорниця для діабетиків

Сучасні дослідження показали, що дотримання низькокалорійної дієти, що призводить до значної втрати ваги, фактично може призвести до ремісії захворювання. 

Чорниці також багаті такими поживними речовинами:

  • клітковиною, 
  • вітамінами С і К, 
  • марганцем. 

Марганець – це мікроелемент, який допомагає організму формувати сполучну тканину і кістки, а також сприяє згортанню крові.   

Огляд 2023 року, опублікований у журналі Food Production, Processing and Nutrition, показав, що рослинні поліфеноли в чорниці можуть значно поліпшити рівень цукру в крові, знижуючи ризик діабету. 

Диетологиня припускає, що свіжа, заморожена або консервована чорниця однаково поживна. Однак консервовані ягоди частіше містять сироп, до якого додано цукор, тому їх варто все ж таки уникати.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні