Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПовірка лічильника: про які нюанси має знати кожен споживач – це важливо

Повірка лічильника: про які нюанси має знати кожен споживач – це важливо

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні відновлено перевірки приладів обліку комунальних послуг – лічильників. У споживачів виникає багато питань щодо проведення повірки газових лічильників, серед яких найбільш популярні – як довго триває повірка газового лічильника та в який термін мають повернути лічильник після повірки.

Ситуацію прояснили експерти “ГазПравди”.

Раніше ми розповідали, хто повинен платити за повірку лічильників води.

Ми вже розповідали, що повірка лічильника може відбуватися без його демонтажу, тобто на місці, але найчастіше лічильник знімають. Якщо демонтований лічильник є власністю споживача та успішно пройшов перевірку, на місце використання облгаз має його повернути протягом двох місяців з дня зняття. Якщо ж лічильник визнаний непридатним для подальшої експлуатації, рішення про доцільність ремонту приймає облгаз з огляду на технічні та економічні чинники. Якщо прийнято рішення щодо доцільності ремонту, облгаз зобов’язаний встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття.

Якщо ж ремонт є недоцільним, то облгаз зобов’язаний встановити власний розрахунковий лічильник газу (типорозміром не більше лічильника газу побутового споживача). Строки встановлення – протягом 15 робочих днів після отримання результатів перевірки, але не пізніше ніж за 2 місяці з дня його демонтажу.

Також у цей термін знятий, але непридатний до використання лічильник, повертається споживачеві. Наголосимо, що відмовитися від встановлення лічильника газу облгазом споживач не може. Якщо демонтований лічильник є власністю облгазу, то під час відправлення його на перевірку споживачеві можуть встановити інший прилад із власного обмінного фонду облгазу. Встановлення такого лічильника оформляється відповідним актом. Крім того, надалі цей лічильник вважається розрахунковим і подальші розрахунки зі споживачем провадяться згідно з його показаннями.

Якщо облгаз не встановив інший лічильник на час перевірки попереднього, то розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного споживання. Повернення лічильника на місце використання проводиться облгазом протягом двох місяців з дати зняття лічильника. При цьому споживачеві за це не потрібно платити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні