Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 23 липня - Всесвітній день китів та дельфінів

Яке сьогодні свято: 23 липня – Всесвітній день китів та дельфінів

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 23 липня 2023 року. 204-й день року за григоріанським календарем.

До закінчення року залишається 161 день.

За церковним календарем 23 липня відзначають іменини:

Олександр, Антон, Георгій, Данило, Леонтій, Петро.

Які свята відзначають 23 липня

Загальні:

23 липня – День дачника, святкування якого можна поєднати зі Всесвітнім днем бабусь, дідусів та людей похилого віку.

Сьогодні – Всесвітній день китів та дельфінів

Всесвітній день китів та дельфінів відзначається щорічно 23 липня. Ціль екологічної дати — привернути увагу людства до необхідності захисту всіх морських мешканців нашої планети.

У китоподібних мало природних ворогів. Люди – їхня головна загроза. Інтенсивний промисел згубно позначився на чисельності китоподібних, привівши багатьох представників цього інфразагону на межу зникнення. Багато китоподібних занесено до списків Міжнародної Червоної книги.

Історія міжнародного дня бере початок із 23 липня 1982 року. Цього дня члени Міжнародної китової комісії (International Whaling Commission, IWC) проголосували за ухвалення мораторію на весь комерційний китобійний промисел. 19 лютого 1986 року заборона набула чинності. На честь події щороку 19 лютого відзначають ще одне свято – Всесвітній день китів.

***

Можете ще відсвяткувати День жмурок із яскравим світлом або День кондитерської посипки, приготувавши смачний пиріг із прикрасою. Сьогодні також є Міжнародний день бла-бла-бла. Чи знали про це?

Церковні:

Згідно з церковним календарем, 23 липня цього року – Тиждень 7-й після П’ятидесятниці.

Сьогодні прийнято згадувати мучеників 45-ти в Нікополі Вірменському: Леонтія, Маврикія, Данила, Антонія, Олександра, Іанікіта, Сисинія, Менеї, Вірилада та інших, преподобного Антонія Печерського, Київського, начальника всіх російських ченців, мученика Аполлонія, мученика вогнем і димом уморених, преподобного Силуана, схимника Печерського, преподобних Євменія та Парфенія Гортинських, священномучеників Олександра, Василя, Петра та Стефана пресвітерів, Георгія та Нестора дияконів.

Сьогодні, 23 липня, за церковним календарем вшановується пам’ять Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської Лаври.

Антонія у мирському житті звали Антипом, він народився наприкінці Х століття у Любечі під Черніговом. У юних роках Антип вирішив присвятити своє життя служінню Господу. Згодом відправився на Афон, де став ченцем та прийняв ім’я Антоній. Проживши декілька років на Афоні, Антоній з благословення ігумена Афонського монастиря повернувся до Київської Русі, аби проповідувати християнство.

Антоній оселився на Берестовій горі на березі Дніпра. Слава про провідника, який мав дар зцілення, прозріння та дивотворення розійшлася по всій Київський Русі. У Антонія почали з’являтися учні та послідовники. Разом вони викопали печеру з церквою та келіями. Це і стало початком створення Києво-Печерської Лаври.

Послідовники ставало все більше, так з’явилися Ближні та Дальні печери. Згодом біля Дальніх печер була побудована церква Успіння Божої Матері.

Мощі преподобного Антонія Печерського знаходяться у Ближніх печерах Лаври.

Цей день в історії

1968 року вперше в історії терористами захоплено цивільний літак із заручниками. Бойовики Народного фронту звільнення Палестини здійснили перший (і єдиний) успішний викрадення літака ізраїльської авіакомпанії «Ель-Аль».

У 1982 році було прийнято рішення про повсюдну заборону вилову китів у комерційних цілях.

2000 року було відкрито новий природний супутник найбільшої планети Сонячної системи – Юпітера. Це найменший за розмірами супутник із усіх відомих, його діаметр становить 4,8 км. Відкриття зроблено астрономами університету Арізони та підтверджено обсерваторією Массачусетсу.

У 2002 році вчені отримали підтвердження однієї з найзагадковіших легенд – про існування морських чудовиськ. На острові Тасманія на берег викинуло величезного кальмара. Він важив чверть тонни, а довжина його щупальців перевищувала 15 метрів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні